OKUSI

Okusi Radol'ce

Devet radovljiških gostiln za 18 evrov ponuja jedilnike, osredotočene na lokalne surovine; projekt je nastal, da bi se povezali vsi: gostinci, gostje in zraven še dobavitelji.
Fotografija: Mafini iz Gostilne Avguštin
Odpri galerijo
Mafini iz Gostilne Avguštin

November je tisti mesec, ko v gostilne pride manjše zatišje. V teh sivih dneh je poletno-jesenska sezona že končana, hkrati pa se zdi, da je do (veselega) decembra še dolga pot. Tudi zato so radovljiški gostinci stopili skupaj in novembra 2013 pod okriljem Turizma Radovljica oblikovali prve Okuse Radol'ce.
 

Povezovanje in vključevanje dobaviteljev


Ideja je preprosta: povezati dobre gostilne v kraju in v mesecu gostinskega zatišja vsem tistim, ki radi dobro jedo, za sprejemljivo ceno ponuditi lokalno kulinarično doživetje. »To je dogodek, ki nas povezuje. Ne govorimo le o povezovanju gostincev in gostov, temveč tudi o vključevanju dobaviteljev, kajti brez njihovih dobrih surovin ne moreš ustvariti dobrih jedi,« je ob začetku okusnega novembra povedal Uroš Štefelin, chef Vile Podvin in že od začetka eden od motorjev pestrega novembrskega dogajanja v radovljiških gostilnah.
V Joštovem hramu sredi Podnarta so radovljiški chefi te dni pripravili uvod v okusen november.
V Joštovem hramu sredi Podnarta so radovljiški chefi te dni pripravili uvod v okusen november.

Radovljica je ena tistih (redkih) slovenskih občin, kjer gostinci sodelujejo vse leto. Poleti se izmenjavajo, ko različne glasbene prireditve sredi starega mestnega jedra pospremi kuhinja na prostem. Skupaj so, in to v kar štirih jezikih, izdali knjižico Okusi Rado'lce, v katero je vsaka restavracija dodala značilen hišni recept.

V zgodbe, ki se pišejo v gostilnah, so vključeni tudi obrtniki in ustvarjalci iz Radovljice, kajti v marsikateri gostilni hrano postrežejo v skodelicah in na krožnikih, ki so nastali v tem mestu. Štefelin, ki rad hodi korak pred drugimi, je kolekcijo unikatnih glinenih krožnikov in skodelic razvil v sodelovanju z radovljiškim Centrom za usposabljanje, delo in varstvo Matevža Langusa, kjer je tudi z njegovo pomočjo nastala široka paleta uporabnih izdelkov pod imenom Biseri.
 

Rdeča nit je med


Poleg Vile Podvin ponujajo ta mesec jedilnik za 18 evrov, v katerega so vključene lokalno pridelane sestavine, še v gostilnah Avguštin, Lectar, Tulipan in Kunstelj, kot tudi v Gostišču Draga, v hotelski restavraciji Lambergh ter Pr' Tavčar in v Joštovem hramu, kjer je bilo letos tudi odprtje meseca radovljiških okusov. Rdeča nit tokratnih Okusov Rado'lce je med, kar seveda ne pomeni, da se ta (v)meša v čisto vsako jed. Na jedilnike so ga kuharji vključili le toliko, da se prijetno začuti trud lokalnih čebelarjev in njihovih čebelic. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije