KULINARIKA

Odprta kuhna navdušila Britance

Bralci britanskega časopisa The Guardian so med deset najbolj zanimivih izkušenj ulične hrane uvrstili tudi slovenski projekt.
Fotografija: Odprta kuhna – dober glas seže v deveto vas!
Odpri galerijo
Odprta kuhna – dober glas seže v deveto vas!

Poulična hrana, ki si jo privoščimo mimogrede, že dolgo ni več le poceni prigrizek, s katerim potešimo najhujšo lakoto. Hitro pripravljene jedi, ki jih prodajajo na pločniku, iz trafik, kombijev ali na vozičkih, so lahko prava poslastica tudi za najizbirčnejše, hkrati pa nam odprejo vrata v drugo kulturo, v deželo, ki jo odkrivamo. Na najbolj slasten način, prek hrane.


1. Tajvan: Če vas pot zanese na Tajvan, pojdite v turistično precej obleganem mestu Jingtong za nosom. In brbončice vam bodo hvaležne. Ena najbolj zanimivih, če ne celo najbolj zanimiva poulična hrana na vsem svetu naj bi bil smrdljivi tofu, to je fermentirani tofu (razlikuje se od regije do regije), ki ga narezanega na rezine ocvrejo v voku in postrežejo s sojino omako in okisanim zeljem ter korenjem. Brez skrbi, vonj ni nič bolj rezek kot vonj sira z modro plesnijo.

2. Francija: V vrh najokusnejših uličnih prigrizkov se je prebila tudi socca, preprosta ploščata palačinka iz čičerikine moke, začinjena s svežim rožmarinom, soljo in črnim poprom, ki gre v Nici na Azurni obali za med, čeprav naj bi prihajala iz italijanske Ligurije.

Nikoli ne veste, kje vas čakajo kulinarična nebesa. Foto: guliver/Getty Images
Nikoli ne veste, kje vas čakajo kulinarična nebesa. Foto: guliver/Getty Images

3. Slovenija: Verjetno ni Ljubljančana, ki ne bi poznal Odprte kuhne, ki v toplih mesecih vsak petek zaživi na Pogačarjevem trgu. In očitno jo prav tako dobro poznajo tudi turisti, navdušeni nad bogatim izborom jedi ter razpoloženjem na dogodku. »Lokalni pridelovalci in gostinci na polnih stojnicah predstavljajo najboljše slovenske jedi,« pišejo v britanskem časniku, čeprav se, roko na srce, lahko zapodimo v jedi tako slovenskega kot tujega izvora. Kot dodaten plus so pri Guardianu izpostavili uporabo materialov, ki jih lahko recikliramo, ter razdelitev ostankov hrane med socialno šibkejše.

4. Romunija: Košček kulinaričnih nebes lahko najdeš tudi tam, kjer jih nikakor ne bi pričakoval. V avtoparku ob vhodu v rudnik soli v romunski Turdi, denimo, ki na prvi pogled lačnim ne ponuja skoraj nič. Dokler ne poizkusite langosi cu branza, ocvrtega testa, polnjenega s kremnim sirom. Nekaj podobnega pa najdete v naši bližini, saj je podoben madžarskemu in našemu prekmurskemu langašu.

5. Jugovzhodna Azija: Ob omembi ulične hrane pogosto pomislimo na Azijo, največkrat na tajsko prestolnico Bangkok, kjer ulice ponujajo precej več od slastnega pad thaija. Za vse prste oblizniti naj bi bila svinjina iz voka z rižem, ki jo najdete v središču mesta na stičišču ulic Rambutturi in Chakrabongse. Podobno navdušujoča pa naj bi bila tudi sladka marinirana svinjina z rižem, ki si jo za zajtrk privoščite na ulici nasproti hotela Banan Hotel v kamboškem mestu Battambang.

V Uzbekistanu je najpomembnejša začimba izjemna gostoljubnost domačinov.
V Uzbekistanu je najpomembnejša začimba izjemna gostoljubnost domačinov.

6. Nepal: V prestolnici Katmandu nikar ne izpustite na pari kuhanih cmočkov, polnjenih z zelenjavo, piščancem ali bivoljim mesom. Cmočke, imenovane momo, vam postrežejo na bananinem listu z nekaj pikantne omake.

7. Uzbekistan: Vsaka jed bolje tekne v dobri družbi. In prav družba naj bi bila začimba, ki na višjo raven povzdigne preprosto jed tuy palov. Čeprav gre le za riž z mesom in zelenjavo, ki ga nad odprtim ognjem pripravljajo po ulicah in tržnicah Uzbekistana, je zajemanje iz skupne sklede z gostoljubnimi domačini, ki jih mimogrede spoznate na tržnici, izjemna izkušnja. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije