MED

Od medene erotike do vročega ohrovta

Na Srednji gostinski in turistični šoli Ljubljana so dijaki za maturitetno nalogo prikazali, v katere jedi se lahko vmeša med.
Fotografija: FOTOGRAFIJE: Špela Ankele
Odpri galerijo
FOTOGRAFIJE: Špela Ankele

Ko dijaki na ljubljanski srednji gostinski in turistični šoli pripravljajo maturitetne naloge, zna biti zelo okusno. Eno takšnih, slastnih maturitetnih nalog so ta mesec zakuhali dijaki 2. PTI razreda, ki so se osredotočili na med kranjske čebele in njegovo uporabo v kulinariki. Raziskovanje medenih dobrot se nam je zdelo zanimivo tudi zato, ker se kuharji prihodnosti niso odločili samo za slovenske jedi, temveč so z lončkom slovenskega medu v roki pogumno odpotovali po svetu.

Moderno in klasično

»Dijaki so se na nalogo zelo dobro pripravili, kajti ne samo, da so med vključili v raznolike jedi, vključili so tudi različne vrste medu. Na projekt so se pripravljali že nekaj časa, najbolj pospešeno pa seveda zadnji teden, ko smo v kuhinji poskusili pripraviti vse njihove zamisli,« je ne brez ponosa povedala mentorica Darinka Hüll, ki na Srednji gostinski in turistični šoli Ljubljana poučuje kuhanje.

/za recept Kupidova medena puščica/
/za recept Kupidova medena puščica/
Na vprašanje, katera od jedi, ki so si jih zamislili kuharji prihodnosti, je nanjo naredila največji vtis, je bila diplomatska: »Pravzaprav se mi zdijo odlične čisto vse jedi. Pohvalim lahko to, da so se dijaki podali v moderno kuharsko smer, skuhali pa so tudi nekatere tradicionalne jedi, kot so denimo štruklji in dödoli.«

Francija, Jadran, Japonska

Bodoči kuharji so med vpletli v pijače in postregli tako medeno kavo kot medeno vino in še fin koktajl, v katerega sta se vmešala še brusnični čaj in limetin sok. S predjedmi so pogledali proti Franciji, se ozrli na Jadran in pogledali v Nemčijo ter zraven pripravili še jed s pikantnim imenom – medena erotika.

Tudi glavne jedi so bile mednarodno obarvane, saj so začeli z japonskim navdihom in se zatem odpravili na medeni ocean, potem so pripravili nekaj slovenskih predlogov in se za konec zavihteli do medenih plamenov, ki so spektakularno ovili flambiran brstični ohrovt.


Na koncu so predstavili še tris medenih sladic s prav tako zanimivimi imeni, kajti med goste so najprej vrgli kupidovo medeno puščico, jim namenili medeno presenečenje in zatem še špansko zvenečo jed dia de la abeja, s katero so na okusen način ovekovečili svetovni dan čebel. Pobudo zanj je dala Slovenija, praznujemo pa ga 20. maja, ko je obletnica rojstva pionirja sodobnega čebelarstva Antona Janše.

Ljub tudi znanim chefom

Med medene dobrote so dijaki povabili tudi člane Čebelarskega društva Ljubljana Moste-Polje. Predsednik društva Tomaž Svete, ki je po poklicu kuhar, je pojasnil: »V naše društvo, največje na ljubljanskem območju, je vključenih 161 čebelarjev. Mnogi med njimi imajo mobilne čebelnjake, na mestnem obrobju pa prav tako najdemo veliko stacionarnih. Tudi mi že nekaj časa pripravljamo s kulinariko povezane dogodke in veseli nas, da je ta tema zanimiva tudi za mlade, bodoče kuharje.«

Med gre lahko tudi v grižljajčke, dopolnjene s kislim zeljem in kranjsko klobaso.
Med gre lahko tudi v grižljajčke, dopolnjene s kislim zeljem in kranjsko klobaso.
A ne samo za mlade – med v kulinariki pogosto uporabljajo tudi najboljši slovenski chefi, denimo Mojmir Šiftar (Restavracija Evergreen, Smlednik), Jorg Zupan (Restavracija Atelje, Ljubljana), Luka Košir (Brunarica Grič, Šentjošt nad Horjulom) in Igor Jagodic (Restavracija Strelec, Ljubljanski grad), ki je tudi predavatelj na ljubljanski šoli za gostinstvo in turizem. Vsi štirje so prišli na predstavitev medenih dobrot in mimogrede dijakom navrgli še kakšen nasvet.

Pazi, kako ga uporabljaš!

Mojmir Šiftar, ki ga je kulinarični vodnik Gault&Millau razglasil za mladega talenta leta 2019, je bil ne tako davno nazaj tudi sam dijak Srednje šole za gostinstvo in turizem Ljubljana: »Med redno uporabljam v kuhinji, pa naj gre za pripravo sladkih ali slanih jedi.« O tem, katerega najraje uporablja pri okusnih kreacijah, je Luka Košir povedal: »Veliko vseh, seveda samo slovenskih vrst medu, se znajde v moji kuhinji. Morda je cvetlični še najbolj univerzalen med vsemi, ima pa vsaka sorta svoje značilnosti in specifike.«


Misel je podaljšal še chef Jorg Zupan: »Na jedilniku imamo zelo pogosto jedi, pri pripravi katerih uporabljamo slovenski med. Ta se lepo poda k sladicam, recimo k sladoledu, ki zaradi medu dobi izjemno dober okus. Je pa med zelo intenziven, zato je treba paziti, kako in koliko ga uporabljaš.«

Da k ustvarjanju z medom morda opogumimo še koga, sta tu dva recepta, ki so ju za Okuse zapisali dijaki 2. PTI razreda Srednje gostinske in turistične šole Ljubljana. Kombinacije lososa in medu verjetno še niste poskusili, kupidova medena puščica pa se nam je zdela zanimiva tudi zato, ker je po navdihu italijanske kulinarike pripravljena brez moke.
Špela Ankele

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije