RECEPT

Kakijev pire s smetano

Objavljeno 07. november 2018 07.35 | Posodobljeno 07. november 2018 07.43 | Piše: A. K.
Kaki zmeljemo v blenderju, kašo oziroma pire lahko damo tudi v skrinjo.
FOTO: Guliver/Getty Images
Kaki je resda najboljši svež, vendar je vsestransko uporaben tudi v kulinariki. Zmletega v kašo zamrznemo ali iz njega skuhamo medeno sladko marmelado. Kakijeva krema oziroma pire je uporabna za pripravo različnih sladic, pri tem pazimo, da ne pretiravamo z uporabo sladkorja, saj je sadež zelo sladek.
Za 4 osebe:
4 zreli mehki kakiji
50 g sladkorja
0,5 l sladke smetane
4 žlice albuminske skute
1 dcl ruma
pest mandljev
sol
Kakije očistimo, jim odstranimo peclje in jih razpolovimo. Izdolbemo meso in ga damo v blender. Dodamo sladkor, sol in rum in gladko zmeljemo.
Polovico mandljev zmeljemo in stresemo v albuminsko skuto. Malo sladkamo in gladko zmešamo. Smetano čvrsto stepemo. V štiri steklene kozarce nadevamo plast skute, plast smetane in na koncu kakijev pire. Okrasimo s celimi mandlji. Postavimo v hladilnik vsaj za pol ure in ponudimo hladno.


Izvrstno se meša v smutije, lahko ga uporabimo kot sladilo, če nam okus zelenjavnega ne prija povsem. Za tiste, ki skrbijo za zdravo prehrano, še povejmo, da je kaki drevo, ki je zelo odporno proti boleznim, pravzaprav jih tako rekoč ne pozna, in proti škodljivcem, zato sadeži niso onesnaženi s škropivi. 
Deli s prijatelji