NAJ VAM PRIJA

Kaj nas ohlaja

Med drugim si večkrat privoščimo kumarice, bučke, poletno mlado zelje in krompir, stročji fižol in grah.
Fotografija: FOTO: Hana Splichal
Odpri galerijo
FOTO: Hana Splichal

Kar je preveč, je preveč! Ko se temperatura niti ponoči ne spusti pod dvajset stopinj, se lahko vsak pritožuje nad vročino, kolikor želi in zmore. Te dni samo še odkimavam in to zelo počasi, da se ne utrudim po nepotrebnem. Vse je otrpnilo, naše kokoške me opazujejo izpod grma z odprtimi kljuni, mački ne pridejo vsake pol ure prosit za hrano, pes ne pobegne nikamor, tudi če ni privezan. Moje najljubše delo na vrtu je postalo zalivanje. Ob večerih stojim s cevjo, iz katere blagodejno prši, kot angel.

Predstavljam si zemljo, ki nastavlja obraz vodnemu curku, na tisoče koreninic in prebivalcev mikrosveta. Ko pridem s cevjo do ribnika, vznemirim zlate ribice, ki se nato poganjajo v svežo, hladno vodo. Vsa sem se zmočila in to se ni zgodilo slučajno.
Zaradi vročinskega vala je moja kuhinja do nadaljnjega zaprta. Postali smo presnojedci. Za zajtrk jemo sadje, za kosilo solate in šele pozno zvečer, ko je sonce zanesljivo že na drugi strani, si zaželim bolj konkretne hrane. Po navadi kuha tisti, ki je najbolj lačen, žrtvuje se, tako rekoč, za skupno dobro, in pripravi pozno, prepozno večerjo. Vsako jutro si rečem, da to ne bo šlo več tako, po šesti uri zvečer ni dobro jesti, ampak potem je spet tako kot prejšnji dan. Saj menda ne bo ta vročina dolgo trajala?


Danes sem se lotila raziskovanja, katera hrana hladi. Vem, kje iskati, saj sem to poletje poglobljena v indijsko kuhinjo. Ajurveda, indijska tradicionalna medicina, svetuje za zdravje letnemu času primerno hrano. Vsaka hrana ima svojo viryo, kakovost, ki pove, ali nas hladi ali greje. Marsikaj mi ni bilo všeč, kar sem odkrila, saj je nerodno slišati, da paradižniki grejejo, čebula prav tako, in si opoldne pripraviti skledo paradižnikove solate, da se malo osvežim. Bilo bi bolje, če bi pripravila solato iz kumaric, ki po svoji kakovosti ohlajajo. Hladijo tudi buče in bučke, poletno mlado zelje in krompir, stročji fižol in grah.
Hrana, ki hladi: melone, lubenice, limete, fige, slive, rozine, hruške, jabolka, fižol, grah, zelena solata, pesa in pesni listi, mlado zelje, krompir, bučke, kumarice, ohrovt, cvetača, brokoli, bel riž, pšenica, sončnično olje, stročnice. FOTO: Guliver/Getty Images
Hrana, ki hladi: melone, lubenice, limete, fige, slive, rozine, hruške, jabolka, fižol, grah, zelena solata, pesa in pesni listi, mlado zelje, krompir, bučke, kumarice, ohrovt, cvetača, brokoli, bel riž, pšenica, sončnično olje, stročnice. FOTO: Guliver/Getty Images


Za ohladitev s podaljšanim učinkom so dobre vse vrste leče, bel basmati riž (rjav greje), namočeni in olupljeni mandlji in kokosova maščoba. Razveselila sem se, da hladi vse, kar je sladko, zato bom brez slabe vesti preizkušala recepte za tiste nesramno sladke indijske sladice, ki gredo super h kavi in kozarcu vode, podobno kot baklava ali rahatluk. Bolj kot je podnebje vroče, več je lepljivo sladkih sladic v koščkih. Očitno z razlogom.

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije