Januar naj bo v znamenju zelja

Če smo decembra za mizo veliko grešili in zdaj zavijamo z očmi ob pogledu na tehtnico, je zagotovo dobrodošel podatek, da vsebuje 100 gramov surovega zelja le 26 kilokalorij.
Fotografija: FOTO: Guliver/Getty Images
Odpri galerijo
FOTO: Guliver/Getty Images

Tako domačno, tako dostopno, tako vsakdanje. A neizmerno okusno, zdravo in dragoceno. In v teh dneh neverjetno dobrodošlo, saj vsi vemo, kakšen čar in kako posebno mesto ima zelje v (po)prazničnem jedilniku. Zeljne juhe, sarme in druge dobrote so nepogrešljive po tednih kulinaričnih pregreh; želodec in črevesje pa tudi naše brbončice so v prvih dneh januarja vedno hvaležni za kiselkast, osvežilen, obenem pa krepčilen obrok, ki nam postreže tudi z zalogo vitaminov, rudnin, vlaknin in številnih drugih koristnih snovi. Ste vedeli, da je učinkovit antioksidant, ki odganja celo rakava obolenja? Res bi bila škoda, če si ga ne bi privoščili, sploh če vemo, da v Sloveniji pridelamo izjemno veliko zelja različnih sort.

Najbolj razširjeno je zimsko belo, ki se tudi ohranja najdlje in je zelo primerno za shranjevanje, njegovi listi pa so hrustljavi in jih zato zelo radi režemo in ribamo. Iz njih pripravljamo predvsem solato (okusen recept ponujamo v nadaljevanju) in jedi iz svežega zelja ter ga kisamo. Če smo decembra za mizo veliko grešili in zdaj zavijamo z očmi ob pogledu na tehtnico, je zagotovo dobrodošel tudi podatek, da vsebuje 100 gramov surovega zelja le 26 kilokalorij! Zelje nas torej ne bo poredilo, nas bo pa nagradilo z veliko vitaminov iz skupine B, betakarotenom, kalcijem, folno kislino, kalijem, vitaminoma C in E ...
Decembra ste si zagotovo privoščili sarme. FOTO: Guliver/Getty Images
Decembra ste si zagotovo privoščili sarme. FOTO: Guliver/Getty Images


Najbolj nam koristi sveže, surovo, če ga kuhamo, ga čim prej odstavimo in si tako zagotovimo kar največ zdravilnih učinkovin. Kot že rečeno, nam lahko pomaga preprečevati raka pa tudi srčno-žilna obolenja in sivo mreno; je prijazen do želodca in črevesne flore ter prebave, telo bo zato zelo hvaležno za sveže pripravljen zeljni sok, recept pa vam ponujamo v okvirčku. Kozarec soka spodbuja čiščenje organizma in povrne vitalnost ter dobro počutje, ki smo ga med prazničnim veseljačenjem morda nekoliko potlačili. V naših krajih je izjemno priljubljeno tudi kislo zelje, ki ga uživamo surovo, v solatah, popraženo, kuhano v prilogah in najrazličnejših jedeh na žlico. Zelo priporočljivo je pitje zelnice, ki nas bo obdarila z dragocenimi mlečnokislinskimi bakterijami.
Zeljni sok nas osveži in razstrupi. FOTO: Guliver/Getty Images
Zeljni sok nas osveži in razstrupi. FOTO: Guliver/Getty Images

Nabor jedi s takšnim ali drugačnim zeljem je tako pester, da vsakdo zagotovo najde zdravo dobroto zase. A ker ste morda utrujeni od decembrske kuhe, naj bodo tudi recepti kar se da enostavni, a zato nič manj učinkoviti. Dober tek pa na zdravje!

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije