KAKO IZBRATI?

Izbrane pijače za praznične jedi

Objavljeno 14. december 2018 11.16 | Posodobljeno 14. december 2018 11.16 | Piše: Alenka Kociper
Ob pripravi jedilnika ne pozabimo na pijačo: k večerji običajno postrežemo vino, k prigrizkom se podajo koktajli, za prehod v novo leto izberemo penino.
Koktajli se priležejo k prigrizkom, gostje pa jih lahko mešajo tudi sami. FOTO: Guliver/Getty Images
Med prazniki si privoščimo izbrane, morda tudi nevsakdanje jedi in pijače, zlasti premislimo, kaj bomo postregli k praznični večerji ali na silvestrski zabavi. Najbolj preprosto je seveda kupiti že pripravljeno pijačo v trgovini, bodisi alkoholno bodisi brezalkoholno. A če si že damo opravka s pripravo svečane večerje, vključno s predjedjo in sladico, se potrudimo tudi z raznolikimi pijačami.

Z alkoholom ne gre pretiravati, koktajli naj bodo iz brezalkoholnih pijač s kančkom alkoholne.

image
Ob prehodu v novo leto odpremo penino, lahko z glasnim pokom. FOTO: Guliver/Getty Images
Nekoč je veljalo, da za hrano poskrbi žena, za pijačo pa mož, in tega se še danes marsikje držijo. Seveda se je treba uskladiti, saj različne jedi zahtevajo posebno spremljavo pijače. Če pogledamo najprej alkoholne, je pač tako, da si je med prazniki privoščimo malo več, organizator večerje ne sme pozabiti na penino. Ne glede na to, kaj bomo pili pri večerji. Penino lahko ponudimo kot aperitiv, po stari navadi pa je skoraj obvezna ob polnoči, ko nazdravimo novemu letu s kozarcem igrivih mehurčkov. Pravila sicer velevajo, da penino odpiramo z rahlim pokom in pazimo, da vsebina ne brizgne iz steklenice, a prehod v novo leto je vendarle nekaj posebnega, zato ne bo narobe, če poči nekoliko glasneje in pri tem odleti zamašek.

Če bomo pri večerji stregli vina, je zelo pomembno, kako so temperirana. V peninah bomo najbolj uživali, če so ohlajena na 6–8 stopinj, prav tako hladna naj bodo sladka vina. Sveža bela vina in rose so najboljša pri temperaturi med 6 in 10 stopinj, najtoplejša postrežemo rdeča, med 10 in 15 stopinjami, bolj polna celo pri 18.

image
Vsako vino zahteva svojo temperaturo. FOTO: Guliver/Getty Images

Praznični seznam pijač lahko zapolnimo tudi z žganimi, kot aperitiv lahko ponudimo šilce, največ dva, s tem pa se lahko sklene tudi večerja. Ob prigrizkih ponudimo pisane koktajle, ki jih lahko pripravimo vnaprej ali jih mešamo sproti, kar bo še popestrilo večer. Goste lahko tudi spodbudimo, da si sami zmešajo svojega. Pri tem ne pretiravajmo z alkoholom, vsak koktajl naj vsebuje le eno alkoholno pijačo, glavnina naj bodo sokovi, mineralna voda in druge brezalkoholne pijače, lahko tudi vnaprej pripravljen in ohlajen čaj. Pri koktajlih si lahko privoščimo skoraj kar koli, pijači dodajamo led, v kockah ali zdrobljen, okrasimo jih s sladkornim robom na kozarcu, rezino limone ali pomaranče, ananasom, olivami, svežimi zelišči ali še čim.
Deli s prijatelji