ZANIMIVI OKUSI

Indijske začimbe

Med recepti, ki so se nabirali kar na šestih potovanjih po tej državi, je tudi praznična jed.
Fotografija: Kurkuma je čudežna zdravilna začimba, ki jed obarva v tople oranžne odtenke. FOTO: Guliver/Getty Images
Odpri galerijo
Kurkuma je čudežna zdravilna začimba, ki jed obarva v tople oranžne odtenke. FOTO: Guliver/Getty Images

Največja skrivnost indijske kuhinje so začimbe. Res je, da so jedi pogosto pikantne, vendar čili ni edina začimba. Pikanten okus ni nujno pekoč, le poln je, izrazit in intenziven. Tak vtis naredijo svež ingver, kurkuma, cimetova palčka, klinčki, lističi karija, drobna semena črne gorčice in kumin.
FOTO: Hana Splichal
FOTO: Hana Splichal

Ko to pišem, kuhinja diši po vsem naštetem. V Indiji danes praznujejo divali, največji hindujski praznik, ki slavi zmago svetlobe nad temo, vedenja nad ignoranco, sočutja nad brezbrižnostjo, dobrega nad zlim. Povsod prižgejo luči in v razsvetljene domove povabijo Lakšmi, boginjo blaginje. Praznovanje je povezano z izbrano hrano, obiljem sladic, druženjem in obdarovanjem. Zame je največje darilo, da v teh dneh izide moja knjiga Kurkuma in vanilja z recepti, ki sva jih s Hano nabirali kar na šestih potovanjih po Indiji. Lakšmi je bila tokrat res radodarna.

Danes sva skuhali najbolj praznično indijsko jed iz najine knjige. To je korma, kremna omaka, vredna truda in dolgega seznama sestavin. Korma je bila dovolj imenitna jed, da so jo pripravili celo šahu Jahanu, ko je leta 1632 obiskal dokončan mavzolej Tadž Mahal. Bil je vladar velikega mogulskega imperija, ki je obsegal današnjo Indijo, Pakistan, Afganistan in Bangladeš, in tragično romantičen lik ljubezenske zgodbe, povezane z nastankom Tadž Mahala.

Pri štirinajstih letih se je zaljubil v leto dni starejšo, prelepo in sočutno Perzijko in kar pet let čakal na poroko z njo. Iz njunega objema se je rodilo trinajst otrok. Njegova lepa žena, stalna sopotnica, spremljevalka na vseh potovanjih in pohodih, je umrla pri porodu princese, njunega štirinajstega otroka. Takrat je iz njegove bolečine nastala marmorna palača Tadž Mahal, tako kot v ranjeni školjki nastane biser. Zgodbe pa tu še ni konec. Njun tretji sin je prevzel prestol, očeta zaprl v hišni zapor in ga pustil do konca življenja v ječi z enim samim oknom s pogledom na Tadž Mahal. Neverjetna Indija, popotniške zgodbe in razkošne jedi z izbranimi začimbami so danes v knjigi Kurkuma in vanilja razsvetljene s tisočerimi lučmi.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije