Imenitna za sladke in slane jedi

Polenta je vsestransko uporabna jed, ki jo kombiniramo tako s slanimi kot sladkimi dodatki; postrežemo jo z golažem, iz nje pripravimo sladki kolač.
Fotografija: Stare gospodinje še znajo skuhati prave koruzne žgance, v naglici pa raje sežemo po instantni polenti.
Odpri galerijo
Stare gospodinje še znajo skuhati prave koruzne žgance, v naglici pa raje sežemo po instantni polenti.

Koruzna polenta ali žganci? Gre za podobni tradicionalni jedi, ki sta bili nekoč skoraj vsakodnevno na mizi, radi pa ju imamo tudi danes. Polenta je pripravljena iz koruznega zdroba, žganci iz moke, oboje pa se skuha v vodi. Večkrat si privoščimo polento, zlasti ker lahko kupimo instantno različico, ki je gotova v nekaj minutah. Verjetno težko najdemo gospodinjstvo, kjer ne bi imeli vselej v zalogi vrečke ali dveh polente, iz katere lahko v četrt ali pol ure pripravimo raznovrstne slane in sladke jedi.
Za spremembo testo za pico zamenjamo s polentno podlago. FOTOGRAFIJE: Guliver/Getty Images
Za spremembo testo za pico zamenjamo s polentno podlago. FOTOGRAFIJE: Guliver/Getty Images

Če imamo čas in voljo, jo pripravimo iz toplotno neobdelanega zdroba. Marsikomu se s tem ne da ukvarjati, saj je treba jed med kuhanjem skoraj nenehno mešati, kar lahko traja tudi eno uro. Zato je preprosta rešitev instantna polenta, ki je pripravljena v nekaj minutah. Skuhamo jo v tri- ali štirikratni količini rahlo osoljene vode, odvisno od tega, kako čvrsto želimo, manj vode bomo dali, če bomo pripravili na žaru popečene palčke ali kanapeje.
Narezana na palčke in popečena je odlična z različnimi omakami.
Narezana na palčke in popečena je odlična z različnimi omakami.

Polenta je okusna tako topla kot hladna. Uporabimo jo kot prilogo k omakam, brez nje si mnogi ne predstavljajo golaža, imenitno pa se poda tudi k zelenjavi. Ker je suha, jo kombiniramo s sočnimi jedmi, poleg omak recimo s popečeno zelenjavo ali gobovo omako. Kadar nimamo sestavin za testo ali pa se nam ga ne da mesiti, naredimo pico iz polente. Preprosto, še vročo polento na tanko razporedimo po pekaču, poljubno obložimo in spečemo v pečici. Podobno jed lahko pripravimo tudi v ponvi, da se bo sir raztopil, ponev med peko pokrijemo. Ohlajeno, čvrsto polento narežemo na palčke in popečemo na žaru ali v ponvi, na nekaj kapljicah olja.

Postrežemo s toplimi ali hladnimi omakami, v katere namakamo palčke, podobno kot na primer grisine. Lahko pa s kozarcem izrežemo kanapeje in jih obložimo kot kruhke ali krekerje. Kuhano polento lahko hranimo v hladilniku nekaj dni, največ do enega tedna. Če jo imamo radi z mlekom, jo je tako najbolj preprosto pogreti. Z žlico jo narežemo v mleko, zavremo in ponudimo. Sladkosnedi jed potresejo s čokolado v prahu, nekateri pa imajo radi zraven prepražene ocvirke.


Sicer pa lahko iz polente ali koruzne moke pripravimo tudi sladice, na primer kolač ali pa zlevanke, preprosto, a silno okusno kmečko jed iz moke, mleka ali jogurta in jajc. Vse skupaj umešamo v maso, malo gostejšo od tiste za palačinke, solimo, po želji sladkamo in zlijemo v pomaščen pekač centimeter debelo. Pečemo na 220 stopinj, dokler pogača ne dobi zlato rjave barve. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije