Ideja iz zabojčka

Če ne veste, kaj bi v kuhinji počeli s koromačem, je današnji recept kot nalašč za slastno kosilo.
Fotografija: Koromač, sladki komarček, janež, finokio (finocchio) je odličen za presne solate ali popražen na oljčnem olju kot priloga. Običajno ga prerežemo in zunanji del tanko olupimo, nato pa narežemo počez, na lunice. Poganjke in sredico uporabimo proti koncu kuhanja ali presne. FOTO: Guliver/Getty Images
Odpri galerijo
Koromač, sladki komarček, janež, finokio (finocchio) je odličen za presne solate ali popražen na oljčnem olju kot priloga. Običajno ga prerežemo in zunanji del tanko olupimo, nato pa narežemo počez, na lunice. Poganjke in sredico uporabimo proti koncu kuhanja ali presne. FOTO: Guliver/Getty Images

Vsaka stvar je za kaj drugega dobra in tale situacija je čudovita priložnost za kuhanje. Marsikdo je odkril ali vsaj razvil, da ne rečem nadgradil svoj zanemarjeni talent za kuhanje. Danes ko vsi živimo bolj kot ne on line, je to res preprosto. Kolikor sledim, so kuharski recepti med najbolj branimi, takoj za tistimi, ki jih tu zdaj ne bom omenjala. Kuhamo seveda iz sestavin, ki so v hladilniku, omejene možnosti pa so povod za kreativnost. Ugodna okoliščina je tudi to, da je nenadoma vse ozelenelo. Pojavljajo se prvi z elastiko speti šopki špargljev. Ne vem, kako se določi, koliko špargljev gre v šopek, ampak naš prijatelj, ki jih goji, bi mi postregel z logičnim odgovorom. Tudi če bi si ga sproti izmislil, bi ga goreče zagovarjal. Takšen je in takega ga imamo radi. Njegov šopek špargljev je določil današnji recept, ki ga tu delim z vami.



Poleg špargljev sem v zabojčku dragocene zelenjave našla nekaj gomoljev koromača. To je tista zelenjava, ki je skoraj nihče ne pozna bolj kot po imenu. Če bi naredila hitro anketo med mojimi prijatelji, bi imeli težave celo s tem, kaj je to koromač. Imen ima res veliko: sladki komarček, janež, finokio (finocchio). Tisti, ki bi vedeli, kaj je to, pa bi bili v zadregi, kaj z njim početi v kuhinji. Okus ima malo po čebuli, le da je bistveno bolj blag, struktura je tudi podobna čebuli, vlaknasta, listi so v nasprotju z belim gomoljem kričeče zeleni in puhasti. V notranjosti se včasih najde najboljši del, to je mlad poganjek. Tu ni dileme, kaj bi z njim, ker ga sproti pojem. Zanimivo se mi zdi, da je gomolj koromača lahko ženskega ali moškega spola. Tisti debeli, menda bolj okusni, so moški koromači, če je gomolj sploščen in poln poganjkov, pa je koromačevka.

Receptov je sicer zelo veliko. Najbolj preprost je ta, da gomolj prečno narežete na rezine in popečete na oljčnem olju, malo posolite in to je to. Olesenele zunanje plasti je smiselno odstraniti, da ni vsa jed nitkasta. V varčni kuhinji te ostanke pokuhate za jušno osnovo. Listke prav tako popražite, ker so dekorativni, pa jih nekaj pustite nekaj za povrh, da bo krožnik naredil vtis. Kuharji vedno potrebujemo vzdihe oooo, kako lepo in nato še mnjam, kako je dobro.

Moj najljubši recept je koromač v razkošni presni solati s pomarančami, olivami in noro dobrim prelivom, ki pa je bolj zimska jed. Pomaranče nekako povezujem z decembrom in trenutno jih nimam. Tokrat me je zabojček zelenjave nagovoril, da sem ga združila s šparglji. Zadnji koromači in prvi šparglji so se tako znašli pečeni v juhi. Upam, da se vam sliši dovolj kreativno, da recept poskusite in preverite, ali je tudi okusno.

FOTO: Hana Splichal
FOTO: Hana Splichal

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije