OKUSOJEDCI

FOTO: ErbOsteria, Trst

Objavljeno 05. januar 2019 13.08 | Posodobljeno 05. januar 2019 13.08 | Piše: S. N.

Lastnica veganske ekološke restavracije z jedmi iz pokrajine Karnija je predvsem zeliščarica.

ErbOsteria
Karnija (Carnia) je italijanska hribovska dežela, njihova kuhinja je skromna, glavna sestavina je polenta. To je bila prva jed, ki so jo prinesli na mizo v očarljivi veganski restavraciji sredi Trsta. Polento iz treh vrst koruzne moke so kuhali počasi, vsaj eno uro v bakrenem loncu, tako kot nekoč. Dišala je po gobah in timijanu, topli domačnosti, kremni okus pa je dopolnila rebula Stocco iz lokalne vinske kleti, letnik 2016, macerirana v lesenih sodih. Lastnica Francesca Schillaci, rojena v Karniji, s ponosom pove, da jo je kuhati naučila babica, prav gotovo ena izmed močnih žensk, ki so znale ohranjati življenje lepo v revnih razmerah gorskih vasic, o čemer govorijo tudi stare fotografije na stenah restavracije.

ErbOsteria
Francesca Schillaci
Via Alfieri 15 b
Trst
Tel: +39 338 654 76 07
Splet: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.
urnik
Od torka do nedelje od 18.30 do 23. ure, ob sobotah in nedeljah odprto tudi za kosila od 12. do 14.30. Ob ponedeljkih zaprto.
veganski degustacijski meni
6 jedi 35 evrov.
vinska klet
Vsa vina hišnega vinarja Stocca iz okolice Palmanove.

Gosta kremna juha, še vedno predjed, je bila pripravljena iz sladkastega topinamburja, ki ga je umirjal svež rožmarin. Zelišča so v vsaki jedi, na policah, v steklenih posodah in na pogrinjkih, saj je lastnica, tako sama pravi, predvsem zeliščarica. Naslednja je bila glinena skodelica, do vrha napolnjena z ravioli. Pravilo njihove kuhinje je, da vse pripravljajo sami, tudi raviole. Napolnili so jih po tradiciji karnijskih babic in z veliko ljubezni do zelišč – za to jed so jih uporabili kar dvajset, zato jed prav prežema vonj planin. K drugi in tretji jedi smo degustirali cuvee iz treh sort, tokaja, chardonnayja in malvazije. Poznavalec vin pri našem omizju je komentiral, da je bilo vino odlično, vendar morda prenežno, zlasti za sladek topinambur.

image
Kmečka polenta s šampinjoni in timijanom

Čeprav je kuhinja veganska, v nekaterih jedeh uporabijo sir – tako zelo značilen za pokrajino Karnija, da ga ne morejo z ničimer nadomestiti. Lastnica pravi, da pozna kmetijo, kjer še vedno zorijo sire tako kot nekoč, ko so imele krave popolnoma drugačno mesto na kmetijah. Z nasmehom pravi, da ima še vedno rada sir srečnih gorskih krav, čeprav je veganka. Tako smo vsi poskusili friko, tradicionalno jed iz krompirja in sira, pečeno v krušni peči. Nasitna jed res spominja na prijazne jedi iz otroštva. Pili smo merlot hišnega vinarja, barikiran trinajst mesecev. Močno vino je bilo lep par izbranim jedem. Vinar Stocco iz okolice Palmanove nadaljuje družinsko vinarsko tradicijo, ki sega v leto 1910.

image
Kremna juha iz topinamburja s pistacijami, rožmarinom in sivko

Rdeče karirasti prti in preprosti stoli ustvarjajo prijetno domače vzdušje, ker je prostor majhen, osem mizic in dobrih dvajset stolov, dobiš občutek, kot da si prišel na obisk k prijateljem iz sosednje dežele.

Filozofija hiše so lokalne sestavine, pridelane na ekološki način. Njihovi dobavitelji so majhni pridelovalci, večinoma kmetje iz Karnije, ki jih osebno poznajo. Ker kuhajo sezonsko, se jedilnik tedensko spreminja. Vso hrano pripravljajo sproti in sami, zato je meni skromnejši po obsegu, vendar zelo bogat.

image
Ravioli iz krompirjevega testa z zelišči

Zadnja jed je bil veganski spezzatino, pripravljen iz čičerike, ki ga je spremljal gratiniran brokoli. Jed je nasitna in polnega okusa, daleč od običajnega zelenjavnega krožnika.

Pred desertom smo že skoraj omagali. Torta z datlji in lešniki je bila v družbi panpepata, rezine srednjeveškega kruha z lešniki in kakavom, začinjene s citronatom in muškatnim oreščkom. Takšen obstojen kruh brez moke je v Karniji značilen za zimske praznike. K desertu so predlagali sladek muškat hišnega vinarja.

image
Ravioli iz krompirjevega testa z zelišči

Kosilo ali večerja v ErbOsteriji je doživetje, ki ga ne smete zamuditi, tudi če niste vegani, saj kuhar dvigne tradicionalno skromno kuhinjo iz Karnije na nivo vrhunskih jedi. Njihovi krožniki so pristni, gurmanski in nekoliko skrivnostni. Vsak teden drugačni.

Ocena okusojedcev
vrsta ponudbe: restavracija
hrana, vino: 10
postrežba: 10
cena/kakovost: 10
vtis skupaj: 10
Deli s prijatelji