SONČNA DOLINA

Festival kuhanja s soncem

V prihodnosti naj bi velika večina uporabljala sonce za kuho.
Fotografija: Kuharski mojstri so navdušeni nad sončnimi pečicami. FOTO: Ap
Odpri galerijo
Kuharski mojstri so navdušeni nad sončnimi pečicami. FOTO: Ap

V kitajski provinci Shangdong je zadišalo po žaru in kuhanih dobrotah, a ob tem nikjer ni bilo plamena ali grelne plošče, le ogledala, ki so zbirala sončno svetlobo. Približno dva ducata kuharjev je pripravljalo juhe, slovite cmoke in druge jedi. »Naš cilj je, da bi v desetih letih približno polovica svetovne populacije kuhala s sončno svetlobo,« je povedal Huang Ming, podjetnik in velik podpornik t. i. sončnega kuhanja.

Na stotine ljudi se je udeležilo festivala kuhanja s sončno hrano in radovedno opazovalo nenavadne cevi, dolge do dva metra. Temperatura v zbiralnikih lahko doseže 400 stopinj Celzija, voda navadno zavre v pol ure, riba pa je pečena v 15 minutah. »To je čisto kuhanje, brez dima, bolje kot kuhanje v ponvah,« je navdušen 22-letni kuhar Yu Liqui.

Mesto Dezhou, ki ima pet milijonov prebivalcev, se je v zadnjih letih z milijonskimi investicijami spremenilo v ekološko središče, imenovano tudi Sončna dolina. Kjer je le mogoče, nameščajo sončne celice: v parkih, na avtobusnih postajah, celo na pokopališčih. Kitajska je največja porabnica in proizvajalka sončnih celic, številni domovi zunaj mestnih središč so opremljeni s sončnimi grelniki vode. Na soncu pripravljena hrana naj bi bila bolj okusna in zdrava. 

Zbiralniki osredotočajo sončno energijo v črno cev. FOTO: Ap
Zbiralniki osredotočajo sončno energijo v črno cev. FOTO: Ap

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije