RECEPT

Dobri začetki

Naj vam recept s stročnico prinese srečo, obilje, zdravje in veselje v novem kuharskem letu.
Fotografija: Pravijo, da rdeča leča simbolizira bogastvo, denar in obilje, zato jo pripravljamo za srečo na začetku novega leta. FOTO: Guliver/Getty Images
Odpri galerijo
Pravijo, da rdeča leča simbolizira bogastvo, denar in obilje, zato jo pripravljamo za srečo na začetku novega leta. FOTO: Guliver/Getty Images

Z januarjem se v moji kuhinji začne obdobje juh. Kuham goste enolončnice, tu in tam kremne juhe, včasih redke, da jih lahko kar spijem, z rezanci, brez rezancev, pikantne, sladke, vse pa so vroče, da me ogrejejo od znotraj. Hladne juhe so rezervirane za poletje.


Skuhati juho res ni posebna umetnost, potrebuješ lonec in vodo, malo začimb, preostalo pa je stvar navdiha, lakote in založenosti shrambe. Ker na začetku leta radi začenjamo nov cikel s pozitivnimi spremembami, predlagam, da za zdravje in boljše počutje postavite juho na posebno mesto na jedilniku. Niso zahtevne za pripravo, ne vzamejo veliko časa, skuhamo jih tako rekoč iz vsega, kar imamo pri roki. Moj sklep je, da bom preizkušala stare in nove recepte za juhe iz stročnic. Všeč mi je misel, da vse stročnice, še posebno pa rdeča leča, simbolizirajo obilje. V marsikateri svetovni kuhinji na začetku leta kuhajo stročnice, da bi jim novo leto prineslo dovolj denarja. Morda jim to simboliko pripisujejo zaradi oblike, ki spominja na kovance, morda zato, ker se z namakanjem in kuhanjem njihova masa poveča in pričakujejo, da bo tako zrasla tudi naša blaginja. Kakor koli, stročnice nas kar dobro nahranijo. Dober začetek leta je že poln in zadovoljen trebuh, če ob tem upamo na še katero drugo srečo, toliko bolje.

Zrnca rdeče leče, ki veljajo za še posebno ugodno in srečenosno stročnico, vedno vključim v praznične jedilnike. Pri nas je to nekakšna tradicija, družinska šega. Običajno smo se malo pomučili z njo, saj je imela rdeča leča na bogato obloženih mizah veliko konkurenco. Tokrat je bila na vrsti prva, kot juha. Bila je tako okusna, da smo jo skuhali še naslednji dan, in verjamem, da jo bomo v hladnih januarskih dnevih še večkrat. Prva juha v sezoni jedi na žlico je torej gosta, rahlo kiselkasta juha iz razkuhane rdeče leče. Naj vam recept prinese srečo, obilje, zdravje in veselje v novem kuharskem letu.

FOTO: Hana Splichal
FOTO: Hana Splichal

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije