OKUSI

Dijake bodo poslali v svet po znanje

Objavljeno 20. marec 2019 15.24 | Posodobljeno 20. marec 2019 15.37 | Piše: Špela Ankele

Slovenski del združenja JRE, v katerem je 16 članov, je pripravil dobrodelno večerjo, z izkupičkom pa bodo srednješolcem omogočili prakso v restavracijah JRE.

Novi v družini JRE: David Vračko (Mak, Maribor), Grega Repovž (Gostilna Repovž, Šentjanž), Luka Gmajner, Gašper Puhan in Marko Magajne (vsi Galerija okusov, Petrovče), Luka Košir (Grič, Šentjošt), med njimi pa Marcela Klofutar, predsednica slovenskega dela JRE FOTO: Špela Ankele
Slovenski del združenja JRE (Jeunes Restaurateurs, torej mladi gostinci) je letos medse sprejel štiri nove člane. Široki družini JRE, ki v 15 državah povezuje več kot 350 restavracij in 160 hotelov, so se pridružili David Vračko (Gostilna Mak, Maribor), Luka Košir (Gostišče Grič, Šentjošt nad Horjulom), Grega Repovž (Gostilna Repovž, Šentjanž) ter Luka Gmajner in Marko Magajne (Galerija okusov, Petrovče). Tako je v družini JRE Slovenija zdaj 16 članov. Večina se jih je ta teden zbrala v celjskem hotelu Evropa, kjer so pripravili dobrodelno črno-belo večerjo.

»Sredstva, zbrana na dobrodelni večerji, bomo namenili enomesečnemu praktičnemu usposabljanju dijakov strežbe Srednje šole za gostinstvo in turizem Celje. Izbrani dijaki se bodo usposabljali v restavracijah​ JRE po Evropi, naše društvo pa bo poravnalo stroške prevoza, nastanitve in usposabljanja,« je povedala Marcela Klofutar. Letos je prevzela slovensko krmilo JRE, sicer pa je poleg idejnega mentorja Uroša Štefelina in mladega chefa Jona Zupana nepogrešljivi člen Vile Podvin.
In kateri od bodočih natakarjev si bodo prislužili tako imenitno nagrado? Tisti, ki so se najbolje odrezali na črno-beli večerji, za strežbo katere je profesor strežbe in praktičnega pouka Kristjan Klančnik izbral deset najboljših dijakov drugih in tretjih letnikov. »Za nekatere je ta večerja prvi tovrstni dogodek, medtem ko imajo drugi že nekaj izkušenj s strežbo na svečanostih. Na takšnih večerjah je pomembno vse – od usklajenosti do tega, kako natakar pristopi k gostu. Tokrat bo največji izziv zagotovo postrežba vina pri glavni jedi, kajti to bodo dijaki v kozarce nalivali iz steklene posode za prezračevanje vina,« je, tik preden je 60 gostov sedlo za mize, povedal Kristjan Klančnik.
image
Stari znanci: Tanja Pintarič (Gostilna Rajh), Uroš Štefelin (Vila Podvin), Ksenija Mahorčič (Gostilna Mahorčič) in Boštjan Rakar (Gostilna Rakar) FOTO: Špela Ankele

A ne samo natakarji prihodnosti – v tujino prek združenja potujejo tudi slovenski chefi iz vrst JRE. Ena takšnih priložnosti je bil nedavni dogodek Večerja z zvezdami, na katerem so sodelovali odlični slovenski kuharji. Tako je Marko Pavčnik (Pavus, Laško) letos gostoval na Zanzibarju, medtem ko so na Maldivih slovensko kulinariko predstavili Ana Roš (Hiša Franko, Staro selo), Ksenija Mahorčič (Gostilna Mahorčič, Rodik) in družina Pintarič (Gostilna Rajh, Bakovci).

O tem, kaj črke JRE pomenijo gostom, Tanja Pintarič takole razmišlja: »V tujini je združenje že zelo prepoznavno in tudi cenjeno. Dostikrat se zgodi, da gostje iz tujine k nam pridejo zato, ker so nas našli na spletni strani ali v knjižici združenja JRE. Pri nas so črke JRE znane med ljubitelji dobre hrane. Gostu, ki med potovanjem po Sloveniji zaide iz svoje regije, JRE olajša izbiro dobre restavracije.« S tem, da postaja združenje JRE vse bolj prepoznavno med Slovenci, se strinjata tudi novogoriška chefa, Uroš Fakuč (Restavracija Dam) in Tadej Gašparin (Restavracija Pikol).
image
Kreacija Boštjana Rakarja (Gostilna Rakar): suhi jurčki se vmešajo v sladoled, pražen krompir pa spremeni obliko. FOTO: Špela Ankele

Za konec pa še nekaj besed o hrani, ki so jo stregli na dobrodelni večerji v jedilnici hotela Evropa, za ta večer odeti v nadvse svečano preobleko. Če se osredotočimo samo na glavne jedi, ki so jih zaupali novim članom: David Vračko se je odločil za ingver, lososa, ostrigo in kumare. Luka Košir je razmišljal o kanaštrelah (školjkah), cvetači in limoni. Grega Repovž se je osredotočil na piščanca, krompir, zelje in topinambur, Luka Gmajner in Marko Magajne pa sta na krožnik razporedila vrhunsko pripravljeno meso jelena, regrat in šalotko.
Deli s prijatelji