RECEPT

Bezgova šabesa

Objavljeno 23. maj 2018 11.47 | Posodobljeno 23. maj 2018 11.47 | Piše: A. K.
Iz bezgovih cvetov pripravimo okusno pijačo, ki nas bo osvežila v vročih poletnih dneh.
Šabesa
Maja polno zacveti bezeg. Nabiramo ga na odročnih krajih, kjer ni onesnažen denimo z izpušnimi plini. Iz bezga pripravimo nekaj tradicionalnih jedi, denimo ocvrte cvetove. Cele cvetove pomakamo v bolj gosto testo za palačinke, potem pa ocvremo v vročem olju.

Postrežemo sladko ali slano, s skledo solate. Lahko pripravimo malo debelejše palačinke, po katerih med peko po prvi strani potresemo osmukane bezgove cvetove. Priljubljene so še različne pijače iz bezga, bodisi sirup, ki ga skuhamo, ali šabesa, ki jo pripravimo brez kuhanja. Sirup bo bolj obstojen in bo zdržal vso sezono, medtem ko je šabeso treba porabiti v približno mesecu dni.
Za 4 osebe:

12 velikih bezgovih cvetov
1 kg sladkorja
2 dl kisa (jabolčnega ali belega vinskega)
3 limone
10 l vode

Limone dobro operemo in narežemo na kolobarje. Cvetove bezga pregledamo in odstranimo morebitne nečistoče. V velike kozarce razdelimo sladkor, limone, bezgove cvetove in kis. Prelijemo s prekuhano vodo, pokrijemo z gazo in za tri dni postavimo na svetlo okensko polico. Vsak dan večkrat dobro premešamo. Potem tekočino skozi gazo precedimo v sterilizirane steklenice. Če nimamo sterilizatorja, jih za pol ure postavimo v pečico, ki smo jo segreli na 100 stopinj. Steklenice zapremo in shranimo v temnem in hladnem prostoru.
Deli s prijatelji