RECEPT

Bezgova marmelada

Objavljeno 28. maj 2019 11.59 | Posodobljeno 28. maj 2019 11.59 | Piše: A. K.

Spomladi cvremo bezgove cvetove in iz njih kuhamo sirup ali pripravimo šabeso, jeseni pa iz jagod kuhamo marmelado.

FOTO: Guliver/Getty Images
Sezona bezga je tu, junija bomo nabirali nežno rumenkaste cvetove, iz katerih pripravljamo sirup ali šabeso, ki sta odlični pijači za vroče poletne dni, zlasti če dodamo malo limone, osvežimo pa ju z melisinimi lističi. Privoščimo si tudi v pivskem testu ocvrte cvetove; v testo lahko vmešamo osmukane cvetove in spečemo palačinke.

Jeseni, ko bodo dozorele jagode, bomo kuhali sok in marmelade, sadne omake, dodajamo jih k sladicam, pri čemer jih moramo toplotno obdelati, sveže niso užitne. Iz bezga lahko pripravimo čaj, tako iz posušenih jagod kot iz cvetov. 

Za 4 osebe:

1 kg bezgovih jagod
1,5 kg jabolk
60 dag sladkorja
2–3 žlice želirnega sladkorja
1 dcl limonovega soka
1 cimetova skorja

Bezgove jagode stresemo v lonec in dolijemo pol litra vode. Kuhamo 15 minut, precedimo in jagode še enkrat zalijemo z vodo. Ponovno prevremo in precedimo. Jabolka olupimo, odstranimo pečke in narežemo na koščke. Stresemo v bezgov sok, dodamo cimet in kuhamo, dokler se jabolka ne zmehčajo. Pretlačimo, dodamo limonov sok in kuhamo 10 minut. Dodamo sladkor in želirni sladkor, mešamo, da se raztopi, in kuhamo, dokler marmelada ni primerno gosta. Napolnimo kozarčke in jih nepredušno zapremo.
Deli s prijatelji