ČOKOLADA

Bela čokolada v resnici ni čokolada

Iz kakavovih zrn pridobivajo kakavovo maso, kakavovo maslo in kakavov prah, osnovne sestavine za različne vrste čokolade; najvišji odstotek kakavovih delov ima temna.
Fotografija: Katero imate pa vi najraje? FOTO: Guliver/Getty Images
Odpri galerijo
Katero imate pa vi najraje? FOTO: Guliver/Getty Images

Nisem še hudo stara, a spomnim se, da v otroštvu nismo mogli v vsaki trgovini kupiti čokolade. Bila je sicer gorenjka, a ni bila prav poceni, dobil se je tudi cenen nadomestek, ki se je imenoval sladkorna tablica tom in jerry in je bil, kot že ime pove, že kar neprijetno sladak, po videzu pa je res spominjal na čokolado.
Kakavova zrna, maslo in prah
Kakavova zrna, maslo in prah

Kasneje je prišla milka, ki je še danes marsikomu pojem prave čokolade, sprva kupljena čez mejo, potem tudi v domačih trgovinah. Vse to se mi je vedno zdelo presladko, prvo čokolado, res po mojem okusu, pa sem poskusila nekoč v osnovni šoli, stric jo je prinesel, ne vem več, ali iz Švice ali iz Belgije. Bila je temna, skoraj črna, kot kava, nad sladkobnostjo je prevladal grenkast okus, ki se ga spomnim še danes, in od takrat je temna čokolada moj favorit, čeprav se niti mlečne ne branim.
Katero imate pa vi najraje? FOTO: Guliver/Getty Images
Katero imate pa vi najraje? FOTO: Guliver/Getty Images

Izbor čokolad v trgovinah je dandanes tako bogat, da je nemogoče poskusiti vse. Poleg industrijskih lahko dobimo tudi ročno izdelane.
Osnovne sestavine so kakavova masa, kakavovo maslo in kakavov prah, vse so narejene po posebnih postopkih iz kakavovih semen. Ta najprej pražijo in potem stisnejo v posebni stiskalnici, pri čemer se izločijo koščice.

Tako nastane gosta, tekoča in rjava kakavova masa, iz katere stisnejo kakavovo maslo, ostanek pa zmeljejo v kakavov prah. Iz teh sestavin, med seboj zmešanih v različnih razmerjih in z različnimi dodatki, na primer mlekom, sladkorjem in aromami, nastanejo različne čokolade, osnovne so mlečna, temna in bela ter jedilna. Mlečna vsebuje najmanj 20 odstotkov kakavovih delov, preostalo so sladkor, kondenzirano mleko in različni dodatki, bela ima za osnovo le kakavovo maslo, ki je belo, vsaj 20 odstotkov, ne pa tudi kakavove mase.


Najbolj čista in tudi kakovostna je temna čokolada, ki mora vsebovati vsaj 35 odstotkov kakavovih delov, več jih ima, bolj je grenka. Do vsebnosti 50 odstotkov mase govorimo o polgrenki čokoladi, če vsebuje več kot pol kakavove mase, pa je grenka. Poznamo še jedilno čokolado, ki ima zavajajoče ime, saj je namenjena kuhanju oziroma peki. Prav pride, če ni pri roki temne, saj je bistveno manj sladka kot mlečna. 

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije