NA OBISKU

Arhitekt, ki snuje recept tudi več mesecev

Rami Murad v restavraciji Tsnim pripravlja arabske dobrote, zraven postrežejo hibiskusov čaj in na koncu kavo s kardamomom.
Fotografija: Rami posamezni recept sestavlja po več mesecev. FOTO: Marko Feist
Odpri galerijo
Rami posamezni recept sestavlja po več mesecev. FOTO: Marko Feist

Restavracija Tsnim v Kamniku je že na prvi pogled videti, da je družinska. Toplo domače vzdušje, ki ga ustvarja preprosto, a okusno opremljen ambient s prijetnimi poudarki, kot so za naše oči eksotični okraski iz lastnikove domovine, Sirije, in uokvirjenimi posebno zanimivimi članki o restavraciji. Njen lastnik Rami Murad, po rodu Palestinec iz Sirije, že 14 let razveseljuje Slovence s pristno arabsko hrano, ki pa ji rad daje tudi lastni pečat. Odkar mu je uspelo uresničiti sanje in odpreti svojo restavracijo, to počne še bolj s srcem in tako rekoč ne mine dan, ko ne bi snoval dopolnitve k sedanjemu jedilniku ali izpopolnjeval katere že uveljavljene in priljubljene dobrote. Omaka, kot je tista, ki jo postreže k med gosti najbolj priljubljeni jedi v restavraciji, arabskemu miksu, nastaja več mesecev oziroma toliko časa, dokler ni z njo zadovoljen. Na prvi pogled enostavne jedi so v resnici praznik za brbončice, v njih se prepletajo skrbno sestavljena mešanica okusov, ki jih ob osnovnih sestavinah pričarajo začimbe, duša arabske hrane. Rami, ki včasih kar zmajuje z glavo ob slovenskem mačehovskem odnosu do začimb, jih samo v falaflu uporabi kar 17. Jedi pri tem večinoma niso pekoče, ampak predvsem aromatične. Vse jedi pripravljata z ženo, med počitnicami pri delu pomagajo tudi njuni trije otroci, 12-letni Mohamad in desetletna dvojčka, sin Yussef in hčerka Tsnim, po kateri je restavracija dobila ime.

Kosilo pri Ramiju je (nič čudnega, saj je diplomiral iz arhitekture) paša za oči in balzam za zdravje in postavo. Obroki imajo veliko zelenjave in malo maščob, nobene svinjine, meso, ki ga uporabi, pa je skrbno izbrano. Na mizi se bohotijo tri različne solate, tradicionalna sirska tabbule z veliko peteršilja, bulgur s paradižnikom, kumarami in čebulo, solata iz čičerike in fatuš, v katerem zelenjavnim okusom postavlja piko na i slasten ocvrt kruh. Glavno jed sestavljajo kapse, jed iz riža in piščanca, ki jo poznajo v Siriji in Savdski Arabiji, arabski krožnik s falaflom (ocvrte kroglice iz čičerike), fatajerjem (jed iz testa, polnjena z mletim mesom), arabskim zavitkom (rolica iz vlečenega testa z nadevom), ocvrtim piščancem, šavormo, kubbe (ocvrtki limonaste oblike z mesnim nadevom) ter različnimi namazi. Za sladek zaključek poskrbijo arabska baklava s pistacijami, pecivo iz pšeničnega zdroba in jogurta basbusa, mini polnjena palačinka katajef in kunafe, sladka dobrota iz mascarponeja oranžne barve. Ob kosilu se pije hibiskusov čaj (alkohola v restavraciji ne strežejo), konča pa se s kavo s kardamomom.

Rami ima trenutno v igri več projektov: poleg tega da kuha v restavraciji in pripravlja hrano za različne dogodke, tudi uči pripravljanja arabskih jedi. V bližnji prihodnosti si želi odpreti restavracijo v Ljubljani, nastaja pa je tudi njegova knjiga arabskih receptov. Med cilji, ki mu jih sicer nikoli ne zmanjka, je predstaviti svoje kuharske mojstrovine na televiziji.

Kapse, tradicionalna sirska jed
Kapse, tradicionalna sirska jed


 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije