BLANŠIRANJE

Če imamo doma veliko zelenjave, je tu način, kako jo spraviti za ozimnico

Objavljeno 28. september 2020 18.25 | Posodobljeno 28. september 2020 18.25 | Piše: Alenka Kociper

S tem postopkom najpogosteje za kratek čas prevremo zelenjavo in jo tako pripravimo na globoko zamrzovanje; enako gobe in kosti.

Zelenjavo je najlaže odcediti, če jo kuhamo v posebni mreži. FOTO: Rasica/Getty Images
Blanširanje je postopek, pri katerem določeno živilo krajši čas kuhamo v vreli tekočini, bodisi vodi bodisi maščobi, ali ga soparimo. Nameni za to različni, najpogosteje prevremo določene vrste zelenjave, preden jih spravimo v zamrzovalnik. Čas blanširanja je odvisen od zelenjave, stročji fižol in korenje potrebujeta nekaj minut, medtem ko špinačo potopimo v vrelo vodo največ za minuto. V vreli vodi zelenjava izgubi nekaj dragocenih vitaminov in mineralov, zato naj bo čas kuhanja čim krajši, še bolje pa je, če zelenjavo soparimo.
image
GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO Stročji fižol pripravimo, preden ga spravimo v zamrzovalnik. FOTO: Lukas Werner/Getty Images

Z blanširanjem se zmehča, zato jo je lažje zapakirati v vrečke ali posode, poleg tega ohrani naravno barvo. Prav tako pred zamrzovanjem prevremo sveže gobe. Ker je čas kuhanja različen, vsako vrsto zelenjave blanširamo posebej, potem pa jo nemudoma potopimo v mrzlo vodo, da se čim prej ohladi. S tem namreč ustavimo postopek mehčanja. Uporabljene vrele vode ne zavržemo, prelijemo jo v steklenice in pozneje uporabimo kot jušno osnovo. Ohlajeno in osušeno zelenjavo spravimo v embalažo.
S prevretjem zelenjave uničimo encime, zaradi katerih bi se zamrznjena lahko pokvarila.


​Nekatere vrste zelenjave blanširamo zato, da jih je lažje lupiti, to velja na primer za paradižnik, ki ga nameravamo skuhati v mezgo ali omako in ne maramo sledi lupine. Enako storimo z mandlji, ki jih želimo olupiti.
Postopek je uporaben tudi pri jušnih kosteh, s katerih tako lažje odstranimo hrustanec in loj, ki ga nočemo kuhati v juhi. Če se bo juha kuhala iz očiščenih kosti, bo bistrejša in seveda manj mastna. Suhomesne izdelke, na primer prekajeno šunko ali klobase, pa s tem postopkom nekoliko razsolimo, kar je koristno, saj so običajno preslane. Zato prvo vodo, v kateri so vrele nekaj minut, odlijemo in za kuhanje dolijemo svežo.
image
GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO Prevrete mandlje je lažje olupiti. FOTO: Gorchittza2012/Getty Images

Morda ste se kdaj vprašali, zakaj je v trgovini kupljen pomfrit ocvrt prej kot tisti, ki ga sami narežemo in svežega vržemo v olje. Odgovor se skriva v blanširanju, ki ga v tem primeru opravijo v vrelem olju. Če smo pozorni, je industrijsko pripravljen krompirček masten, dokončamo pa ga tako, da ga le še hrustljavo zapečemo v vrelem olju. Najbrž je odveč pripomba, da dvakrat z maščobo prepojen krompirček ni na seznamu zdrave hrane. 
Deli s prijatelji