LEPOTA

Preprečimo cepljenje las

Zima in mraz ne pomagata sijočim lasem.
Fotografija: Groba nega las, denimo krtačenje mokrih ali zavzeto česanje skuštranih, vodi v lomljenje in cepljenje konic. FOTO: Guliver/Thinkstock
Odpri galerijo
Groba nega las, denimo krtačenje mokrih ali zavzeto česanje skuštranih, vodi v lomljenje in cepljenje konic. FOTO: Guliver/Thinkstock

Razcepljenim lasem se ni mogoče povsem izogniti. Po približno treh, štirih mesecih rasti se las, ne glede na vse, začne cepiti, zato so redni obiski frizerja več kot priporočljivi. Da pa mu vaše pričeske ne bo treba preveč skrajšati, lahko v nego vključite nekaj trikov, ki bodo nekoliko upočasnili neljubi pojav.

Groba nega las, denimo krtačenje mokrih ali zavzeto česanje skuštranih, vodi v lomljenje in cepljenje konic. Prav tako tudi pogosto likanje, sušenje s prevročim zrakom in kodranje s kodralnikom.

Pozimi k nezdravim konicam nedvomno pripomorejo znatne razlike med zunanjimi in notranjimi temperaturami, saj lasje zaradi naglih sprememb izgubljajo naravno vlažnost, suhi so dovzetnejši za poškodbe. Tudi hormonsko neravnovesje, pomanjkanje vitaminov in mineralov ter z beljakovinami in zdravimi maščobami preskopa hrana doprinesejo k poškodbam konic.

Izogibajte se uporabi vročih pripomočkov za urejanje las

Na prvem mestu likalnika, kodralnika in tudi sušilnika. Vsaj pozimi se jim odpovejte ali jih uporabljajte zgolj ob posebnih priložnostih.

Uporabljajte mehke brisače

Do las najprijaznejše so tiste iz mikrovlaken. Po umivanju jih ne otirajte premočno, temveč iz njih le iztisnite odvečno vodo in jih nato zavijte v brisačo.

Bodite pozorni pri česanju

Lase vedno krtačite od konic proti lasišču. Kadar so močno razmršeni, uporabljajte glavnike s širokimi zobmi, zlasti pa s krtačo pa nikoli ne urejajte mokrih las.

Zaščitite jih pred mrzlim zrakom

Preden se podate na mraz, sneg ali dež, lase poškropite z zaščitnimi razpršili. Ta jih zavarujejo pred onesnaženjem, vetrom, dežjem, snegom, soncem ter drugimi zunanjimi vplivi, ki lahko poškodujejo konice. Pozimi bo dobrodošla topla kapa. Naj bodo celotni lasje skriti pod njo.

Pred oblikovanjem jih primerno zaščitite

Kadar brez kodralnika ali likalnika ne gre, lase prej zaščitite z razpršilom, ki bo na njih naredilo sloj in jih obvarovalo pred visokimi temperaturami ter jim pomagalo zadržati vlago.

Bodite pozorni na prehrano

Na jedilnik pogosto umestite živila, ki pripomorejo k zdravju las. Denimo z maščobnimi kislinami omega 3 in 9 bogate mastne ribe, jajca, ki se ponašajo z visokim odmerkom beljakovin, stročnice, ki telesu dovajajo biotin oziroma vitamin B7, ne pozabite na z železom bogato zeleno zelenjavo in korenje, ki telesu zagotavlja znatne količine vitaminov A, K, C, B6, B2, B3 in B2. 

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije