SKRB ZA KOŽO

Nepremagljiva vrtnica del lepotnih ritualov

Zaradi izjemnih lepotnih učinkov in čudovitega vonja ostaja vrtnica del naših lepotnih ritualov.
Fotografija: FOTO: guliver/GETTY IMAGES
Odpri galerijo
FOTO: guliver/GETTY IMAGES

Egipčanska kraljica Kleopatra je lističe vrtnic dodajala svojim slovitim mlečnim kopelim, oboževala pa je tudi njihov vonj. Legenda pravi, da je z rožno vodico prepojila jadra svojih ladij, zato da bi jo med plovbo nenehno obdajal njihov omamni vonj. Pri dišavah jo je potisnila v nemilost slavna Coco Chanel, ki je dejala, naj ženska diši kot ženska in ne kot vrtnica, pri negi kože pa je ob poplavi novosti iz laboratorijev nekaj časa ostala na stranskem tiru. Na piedestal, kamor spada, sta jo spet postavili naravna kozmetika in njena rastoča priljubljenost v zadnjih nekaj desetletjih.

Lepotni učinki

Ena najbolj priljubljenih dišav z vrtnico, Pradina Infusion de Rose
Ena najbolj priljubljenih dišav z vrtnico, Pradina Infusion de Rose
Seznam lepotnih učinkov vrtnice je zavidljivo bogat. Deluje antibakterijsko in je pogosta sestavina v sredstvih za čiščenje kože, nagnjene k aknam, protivnetno (pomaga denimo pomiriti izbruhe rdečice), vsebuje antioksidante, natančneje, veliko vitamina C, ki pomaga celicam v boju proti škodljivim zunanjim vplivom (rožna vodica naj bi celo preprečevala sončne opekline), z naravnimi olji, ki jih vsebuje, pa pomaga koži zadrževati nujno potrebno vlago.

Negovalna sredstva so še zlasti primerna za tiste z občutljivo kožo – lističi vrtnic namreč vsebujejo sladkorje, ki imajo pomirjujoč učinek. Ne le na koži obraza in telesa, izvlečki delujejo tudi na lasišče. Nega lasišča z rožno vodo odpravlja prhljaj, blaži vnetja in pospešuje rast las. Rožno vodo lahko uporabljamo namesto balzama za lase. Koristne lastnosti ima tudi aroma vrtnic. V aromaterapiji se vonj uporablja za pomirjanje, sproščanje in odpravljanje strahov.

Vnovični razcvet

V svet parfumov so jo znova vpeljali modni guruji, kot je na primer Stella McCartney, ki je svoji dišavi Stella, ki jo je poslala na trg leta 2003, dodala moderno noto. Na področju negovalne kozmetike je vrtnica postala spet nadvse popularna pred dobrim
Lancômova krema za ohranjanje mladostnega videza vsebuje izvleček matičnih celic vrtnic.
Lancômova krema za ohranjanje mladostnega videza vsebuje izvleček matičnih celic vrtnic.
desetletjem, tudi po zaslugi kultne dnevne rožne kreme Dr. Hauschka, ki so jo za svojo vzele zvezdnice, kot sta Cate Blanchett in Kate Moss.

Leta 2012 je njen dober sloves z Absolue L'Extrait, kremo proti staranju, ki vsebuje matične celice vrtnice, še okrepil Lancôme. Danes matične celice vrtnic vsebujejo številni kozmetični izdelki. Priljubljeno rožno vodo, ki jo izdelujejo številne priznane znamke kozmetike, za nego uporabljajo Naomi Watts, Mila Kunis in Meghan Markle. Vrtnica je znova postala ena od kraljic lepotnih ritualov, in to je vloga, ki si jo tudi v resnici zasluži.

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije