ŽIVAHNO DOGAJANJE

Žužemberk praznuje s Trškimi dnevi

Živahno bo vse do ponedeljka; vrhunec bo v nedeljo, ko bo v kraju nastopil srednji vek.
Fotografija: Potekajo vse do 19. julija.
Odpri galerijo
Potekajo vse do 19. julija.

Ob prazniku občine Žužemberk in v okviru tradicionalnih Trških dni se je Žužemberk po enoletnem premoru zaradi epidemije dvaindvajsetič spremenil v središče kulture, etnologije, kulinarike in zabave Suhe krajine. V teh dneh so in še bodo skorajda vsak dan vse do 19. julija na različnih prizoriščih potekale zanimive in privlačne prireditve.
Veselo bo. FOTOGRAFIJI: Primož Hieng
Veselo bo. FOTOGRAFIJI: Primož Hieng

V soboto, 17. julija, bo slovesno, saj bo uradno odprta prenovljena cesta v Žužemberku v ulici Dolga vas. Ta dan bo živahen tudi z drugimi dogodki, saj bodo odprli razstavo ročnih del, na voljo bodo meritve krvnega tlaka, prikaz reševanja z AED in brezplačno testiranje ter cepljenje proti covidu-19, suhokranjska tržnica, predstavitev mladih harmonikarjev in starodobnih vozil ter tekmovanje v kuhanju ješprenja. Na Dvoru pa bo družabno dogajanje z domačimi kulturniki in ob 21. uri koncert Adija Smolarja.
Tradicionalno bo gotovo najbolj obiskan že 22. srednjeveški dan, ki bo v nedeljo, 18. julija, ko nastopi v Žužemberku »srednji vek«, a na zabaven, poučen in izjemno vabljiv način.

Žužemberški trg se bo spremenil v srednjeveško tržnico, grad pa bo poln vitezov, trubadurjev, zabavljačev in grajskih gospodičen, ki se obiskovalcem prijazno predstavljajo. Občudovali bodo lahko srednjeveške in renesančne plese, viteške dvoboje v obujenih dogodkih iz bogate zgodovine lastnikov žužemberškega gradu, predvsem rodbine Turjaških. Veliko bo tudi zanimivih iger za otroke. Nastopile bodo skupine, tokrat le iz Slovenije.


Trški dnevi se bodo zaključili v ponedeljek, 19. julija, ko bodo s spominsko uro počastili obletnico rojstva Rozalije Sršen ali Zalle Zarane – prve slovenske filmske igralke v Hollywoodu, rojene 16. julija 1897 v Žužemberku. Tokrat bo slavnostna gostja igralka Mojca Fatur

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije