Žuželkam izdelajmo hotel

Čeprav na pogled marsikomu niso najbolj prijetne, so mnoge za vrtiček še kako koristne; med njimi je precej opraševalk, mnoge se hranijo s škodljivci.
Fotografija: Hotel naj ima čim več luknjic, kamor se bodo živali lahko skrile. FOTO: Guliver/Getty Images
Odpri galerijo
Hotel naj ima čim več luknjic, kamor se bodo živali lahko skrile. FOTO: Guliver/Getty Images

Čeprav večina nad žuželkami ni prav navdušena, saj so lahko nadležne, tudi nevarne, je veliko takšnih, ki bi se jih morali, predvsem na vrtu, razveseliti. Skrbijo namreč za ravnovesje, oprašujejo rastline ter odstranjujejo tiste žuželke, ki vrtninam škodujejo. Tisti, ki dobre žuželke na svoj vrtiček sprejmejo z odprtimi rokami, zato ne potrebujejo drugih zatiralcev škodljivcev, saj bodo zanje poskrbele one.
Navadna tenčičarica se prehranjuje z listnimi ušmi. FOTO: Guliver/Getty Images
Navadna tenčičarica se prehranjuje z listnimi ušmi. FOTO: Guliver/Getty Images

Med dobrodošle žuželke tako spadajo polonice (najbolj znana je seveda rdeča s črnimi pikami), večina pajkov, plenilske hržice, bogomoljke, trepetavke, oranžnovrate sneženke, mrežekrilci, krešiči, muhe goseničarke, stenice, tudi strige. Slednje se prehranjujejo v glavnem z ličinkami hroščev in gosenicami, ne branijo se niti drugih talnih živalic, medtem ko imajo stenice najraje listne uši, tudi mlade gosenice, ličinke hrošče in pršice. Pikapolonice so nekoliko manj izbirčne, saj se bodo lotile vsega, od listnih uši, kaparjev, žuželčjih jajčec in ličink hroščev do manjših gosenic.

Trepetavke so leteče žuželke, spadajo v skupino muh, a jih ljudje pogosto zamenjajo za ose, saj so zelo podobne barve. Najlažje jih od os ločimo po načinu letenja, saj lahko trepetavke v zraku dlje lebdijo povsem pri miru, ose pa tega niso zmožne. Ni se jih treba bati, saj nimajo žela ali strupenih žlez in ne pikajo. So pa zato pomembne opraševalke in odstranjevalke listnih uši, ki so njihova primarna hrana. Tudi navadna tenčičarica je dobro znana vsakemu ljubitelju narave.


Na hitro bi jih lahko opisali kot male kačje pastirje, saj imajo podobna prozorna krila, ki so običajno modrikasto zelena, lahko pa tudi rjava, njihov trup je prav tako ozek in podolgovat, čeprav bistveno krajši kot pri kačjih pastirjih. Tudi oni so v vrtovih več kot dobrodošli, saj se prehranjujejo z listnimi ušmi in drugimi manjšimi škodljivci.

Da bi v svoj vrtiček privabili čim več teh koristnih žuželk, jim lahko izdelamo hotel, oziroma bivališče, kjer se bodo dobro počutile ter posledično tam ostale. Iz desk izdelamo ogrodje, dobro je, da je zadnji del zaprt, nato pa vanj razporedimo bambusove paličice, kakšno opeko, kos lesa, v katerega zvrtamo luknje, suhe storže, veje, zvito lepenko in podobno. Primerno bo vse, kar ima veliko lukenj, kamor se lahko živali skrijejo pred sovražniki ali si poiščejo zatočišče pred neugodnimi vremenskimi razmerami.


Za ogrodje lahko uporabimo tudi odsluženo ptičjo hišico, leseno škatlo in podobno, paziti je treba le, da je dovolj globoka, da bomo vanjo spravili čim več vejic in drugega že naštetega materiala. Hotel za žuželke bo zelo zanimiv za otroke, saj si bodo lahko pobližje ogledali posamezne žuželke ter spoznavali njihovo obnašanje in početje. 

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije