ROŽE

Zunaj lahko zacvetijo

Lončnice, ki krasijo vaš dom, poleti uspevajo tudi na prostem; ne izpostavimo jih neposrednemu soncu in ne pozabimo na redno zalivanje.
Fotografija: Privoščite sobnim rastlinam poletje. FOTOGRAFIJE: Guliver/Getty Images
Odpri galerijo
Privoščite sobnim rastlinam poletje. FOTOGRAFIJE: Guliver/Getty Images

Vroči dnevi, tople noči in sveža jutra poleti poskrbijo, da se vrtovi odenejo v bujno zelenje in pisano cvetje. A ne le zunanje, tudi rastline, ki krasijo vaš dom, naj okusijo utrip najtoplejšega letnega časa.

Tudi kaktuse zavarujte pred močnim poletnim soncem.
Tudi kaktuse zavarujte pred močnim poletnim soncem.
Privoščite jim poletne počitnice, odnesite jih na prosto in tako spodbudite njihovo rast, zdravje ter nekatere, ki v zavetju štirih sten ne nastavijo popkov, pripravite celo do cvetenja. Bodite pozorni na nekaj dejavnikov, ki vplivajo na njihovo rast ter zdravje.
 

V senci


Poletna vročina je za sobne lončnice lahko usodna, saj so, zlasti tiste nižje rasti, blizu tlom, od katerih se odbija toplota in se zato hitro pregrejejo ter izsušijo. Zaščitite jih pred vetrom, ki poškoduje občutljiva stebla in liste ter dodatno izsuši njihovo zemljo. Nevihte so lahko za notranje rastline usodne, zato jih, kadar nebo prekrijejo nevihtni oblaki, umaknite pod streho.


Prav tako poskrbite za primerno drenažo, ki bo tudi ob rahlem dežju zagotovila odtekanje odvečne vode in preprečila gnitje korenin.

Pazite, da jih ne bo predolgo obsevalo sonce. Celo lončnice, ki uspevajo v suhem okolju, denimo kaktusi in sočnice, niso vajene močnih sončnih žarkov, ki na listih in cvetovih povzročijo ožige. Malo jutranjega sonca jim ne bo škodovalo, večji del dneva pa naj bodo v senci.
 

Zaščita pred škodljivci


Na notranje rastline na balkonu ali terasi preži še ena nevarnost: hitro jih bodo obiskala bitja, ki živijo v naravi, kar pomeni, da bodo dovzetnejše za napade škodljivcev. Vsak tretji dan jih natančno preglejte. Pod drobnogled vzemite stebla, vso površino listkov ter zemljo, in če opazite neljube goste, pravočasno ukrepajte, da ne bi preveč oslabili lončnic.


Čeprav se zdi samo po sebi umevno, da je treba rastline zalivati, se prav pri tem rado zalomi. Sobne, ki jih imate na prostem, zmerno zalivajte vsak dan, če za to ne bo poskrbel dež. Zemlja se bo zunaj posušila veliko hitreje, kot kadar so na okenskih policah ali drugje v stanovanju.

Zalivajte jih zgodaj zjutraj ali pozno zvečer ter poskrbite, da bodo imele dovolj vlage in bodo zlahka preživele vroč poletni dan. 

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije