OBRATI

Zračna dvigalka

Z dvigalko ARB X-jack lahko dvignemo vozilo in zamenjamo kolo na vsakem terenu.
Fotografija: ARB X-jack stane 350 avstralskih dolarjev (okoli 225 evrov). FOTO: ARB
Odpri galerijo
ARB X-jack stane 350 avstralskih dolarjev (okoli 225 evrov). FOTO: ARB

Statistika pravi, da se povprečnemu vozniku pnevmatika predre na vsakih sedem let oziroma enkrat na približno 100.000 prevoženih kilometrov. Ko se to zgodi, je treba zapeljati na varno s cestišča in jo zamenjati z rezervnim kolesom ali vsaj napolniti s tistim čudežnim polnilom in kompresorjem.

Menjava pnevmatike s platiščem, priznajmo, ni ravno mačji kašelj. Treba je biti dovolj močan in spreten, pa še teren mora biti dovolj raven in čvrst, da dvigalka varno stoji na tleh in dvigne kolo od tal. Kaj pa ko smo s svojim (pravim) terencem nekje na brezpotjih, gorskih ali gozdnih cestah, v blatu, pesku ali snegu?
ARB X-jack stane 350 avstralskih dolarjev (okoli 225 evrov). FOTO: ARB
ARB X-jack stane 350 avstralskih dolarjev (okoli 225 evrov). FOTO: ARB

Takrat zelo pride prav zračna dvigalka, kakršna je X-jack exhaust jack, ki jo izdeluje avstralska družba ARB. V bistvu gre za trpežen balon, ki ga napolnimo z zrakom iz prenosnega kompresorja ali kar z izpušnimi plini iz naše izpušne cevi, saj za polnjenje ne potrebuje visokega pritiska, ampak je dovolj že od 5 do 10 psi oziroma okoli 350 do 700 milibarov.

Da se napolni do konca z izpušno cevjo, potrebuje pet minut, ta čas pa lahko skrajšamo z uporabo kompresorja. Ko je polna, lahko dvigne do štiri tone težko vozilo kar 75 centimetrov od tal, kar je več kot dovolj za varno in udobno delo. 

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije