MLEČNI IN STALNI

Zobje psov: menjava pri šestih mesecih

Kdor dvomi, da naši najboljši kosmati prijatelji spadajo med zveri, naj pogleda v pasji gobec.
Fotografija: Stanje zobovja veliko pove o pasjih navadah in prehrani. FOTO: IPGGutenbergUKLtd, Getty Images
Odpri galerijo
Stanje zobovja veliko pove o pasjih navadah in prehrani. FOTO: IPGGutenbergUKLtd, Getty Images

Psi, tako kot večina sesalcev, svoje življenje začnejo brezzobi. Mlečni zobje začnejo rasti med šestim in osmim tednom, podobno kot pri človeku. Najprej na svetlo pokukajo sekalci, sledijo jim kočniki. Običajno izraste 28 mlečnih zob, ki so manjši in ostrejši kot »odrasli«.
 

Navdušeni nad grizenjem


Pri približno šestih mesecih mlečni zobje izpadejo, nadomestijo jih stalni. Kužki so v tem času navdušeni nad grizenjem vsega, kar jim pride pred gobček, zato je potrebna posebna pozornost, da ne zaužijejo česa neprimernega. Prav tako je mladiča v tem času pametno odmakniti od predmetov, ki so zanj lahko nevarni (električni kabli, plastika).


Zobki izpadajo posamično, nekateri psi jih kar pogoltnejo, medtem ko jih drugi izpljunejo in jih tako najdemo na tleh ali pasjem ležišču. Ob izgubi zobka lahko blago zakrvavi, zato pri tej starosti krvav gobček ne pomeni nujno poškodbe.
 

Kdaj na poseg?


Določene pasme psov, predvsem male, kot so yorkshirski terier, maltežan in čivava, imajo z menjavo zobovja lahko težave. Pri nekaterih namreč ne izpadejo vsi mlečni zobje, ob njih pa izrastejo stalni. Če mlečno zobovje ne izpade do desetega meseca starosti, je treba opraviti kirurško odstranitev, saj dodaten zob ovira normalno grizenje, v gobcu pride do nenormalnih kotov, kar pospešuje nalaganje zobnega kamna.


Prav tako stalni zob nima primernega prostora za popoln razvoj, zato so korenine lahko slabše razvite. Običajno so zaostali mlečni zobje podočniki, občasno pa tudi sekalci ali kočniki. Zaostale mlečne zobe je priporočljivo odstraniti čim prej, če pa nameravamo svojega psa sterilizirati oziroma kastrirati, lahko oba posega opravimo hkrati.
 

Napake pri kratkogobčnih


Večina pasem ima 42 stalnih zob: osem sekalcev, štiri podočnike, 16 predkočnikov in štiri kočnike. Vloga zob pri psu je enaka kot pri človeku. Sekalci so namenjeni trganju, predkočniki drobljenju in kočniki mletju. Dobro izraženi podočniki psu omogočajo zgrabiti plen. Kljub temu večina psov hrane ne grize, temveč golta.
Mlečni zobje so ostri, kar lastniki še kako dobro vedo. Foto: K_Thalhofer/Getty Images
Mlečni zobje so ostri, kar lastniki še kako dobro vedo. Foto: K_Thalhofer/Getty Images

Kot pri ljudeh so tudi pri psih možne različne napake ugriza: molosoidni, kratkogobčni psi so znani po predugrizu (spodnja čeljust je lahko tudi bistveno daljša od zgornje), redkejši pa so primeri nadugriza (daljša zgornja čeljust). Ti psi so bolj nagnjeni k težavam, zlasti nabiranju zobnega kamna, njihov ugriz je šibkejši.

*Urška Škufca je dr. vet. med.

Več iz te teme:

Izbrano za vas

Komentarji:

Izbrano za vas