PLASTIKA

Življenje brez plastike

Sodobni življenjski slog nas sili, da smo obkroženi s plastiko, čeprav je dokazano škodljiva za zdravje in ena največjih groženj sodobnega sveta.
Fotografija: Plastične vrečke obremenjujejo oceane.
Odpri galerijo
Plastične vrečke obremenjujejo oceane.

Naše življenje je odvisno od plastike, s katero se srečujemo na vsakem koraku. Dobili smo jo leta 1907, razvil jo je belgijski kemik dr. Leo Baekeland in kmalu smo začeli iz nje sestavljati najrazličnejše predmete. V tridesetih letih sta se pojavila še PVC in najlon, na začetku petdesetih tupperware, danes je plastika nepogrešljiva embalaža za hrano, gospodinjstva jo vsak dan v velikanskih količinah mečejo stran.

Nevarno za zdravje in okolje

Ni skrivnost, da je plastika sintetični material, ki se zelo dolgo razkraja. Pol stoletja njene uporabe je privedlo do prave ekološke bombe: nekatere snovi v njej motijo hormonalni razvoj ljudi, druge so kancerogene. Razkraja se na nevarne drobne delce, ki jih najdemo v telesih živali in tudi ljudi. Nevarne snovi so celo v plastičnih stekleničkah za otroke. Na svetu je zdaj 300 milijonov ton plastike, količina pa se bliskovito povečuje.

Hrane ni treba spravljati v plastiko.
Hrane ni treba spravljati v plastiko.

Brez vrečk in plastenk

Za življenje brez plastike lahko veliko naredimo tudi sami. Prvi korak je, da se znebimo plastičnih vrečk, nakupovalna vrečka naj bo platnena, ali si omislimo košaro. Zelo veliko bomo naredili, če prenehamo kupovati vodo in druge pijače v plastenkah. Vodo imamo raje v steklenici. Prav tako se odrecimo plastičnim kozarcem in priboru ter slamicam, ki so veliko večji onesnaževalci, kot priznamo: samo Američani porabijo 500 milijonov kosov na dan. Tako imenovano mikroplastiko lahko najdemo v nekaterih kozmetičnih izdelkih, celo v zobnih pastah.

Lesene zobne ščetke lahko kupimo tudi na spletu.
Lesene zobne ščetke lahko kupimo tudi na spletu.

Znebimo se vseh plastičnih predmetov, ki jih zavržemo: od zobnih ščetk do brivnikov in palčk za ušesa. Velik onesnaževalec so otroške plenice, dobra alternativa so pralne, ki so tudi bolj zdrave za malčke. Tudi za mesečno perilo obstajajo alternative, ki nimajo plastike. Hrano shranjujmo v steklenih posodah ali kozicah. Pozorni bodimo tudi na čistila, ki jih uporabljamo, saj lahko posežemo po številnih s plastiko neobremenjenih preparatih, ki so v embalažah, ki ne ogrožajo okolja. Če se ne moremo izogniti nakupu plastičnega predmeta, poskusimo poiskati rabljenega. Prav tako moramo skrbno pregledati svoja oblačila, saj danes, ne da bi se tega zavedali, nosimo veliko sintetike.

Izzivi

Prvi koraki iskanja alternativ so dokaj zahtevni, prehod na nov življenjski slog nam bo najverjetneje vzel nekaj časa in tudi gospodinjski proračun se lahko sprva zviša, saj bomo morali nabaviti kar veliko neplastičnega posodja. Sčasoma pa se nam bo obrestovalo, saj bomo imeli boljši nadzor nad porabo in potrebo, poleg tega pa bomo lahko v hrani bolje uživali vedoč, da ne obremenjujemo okolja in lastnega zdravja. Andrej Predin

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije