POZIMI

Zimsko hranjenje ptic prinese veliko veselja

Najbolje jih je hraniti s tem, kar tudi sicer najdejo v naravi, to so predvsem semena in različni plodovi, na primer grozdje, šipek, jabolka.
Fotografija: Trgovci ponujajo raznovrstno hrano za ptice. FOTO: Guliver/Getty Images
Odpri galerijo
Trgovci ponujajo raznovrstno hrano za ptice. FOTO: Guliver/Getty Images

Zdaj je zadnji čas, da začnemo hraniti ptice, če jih seveda nameravamo. S krmilnicami jih bomo privabili v bližino doma, tako da bo okoli hiše zmeraj direndaj, mi pa bomo lahko skozi okno, lepo na toplem, uživali v njihovem opazovanju.

Najbolje jim je zagotoviti prehrano v naravi. FOTO: Guliver/Getty Images
Najbolje jim je zagotoviti prehrano v naravi. FOTO: Guliver/Getty Images
Ptice lahko hranimo z različno pičo, marsikaj lahko kupimo že pripravljeno, lahko pa tudi sami pripravimo kaj za v njihov kljun. Najbolje jih je hraniti s tem, kar tudi sicer najdejo v naravi, to so predvsem semena in različni plodovi, na primer grozdje, šipek, jabolka. Pisali smo že o zasaditvi plodonosnih grmovnic, tokrat pa poglejmo, kaj vse lahko nastavimo v krmilnice ali obesimo na veje dreves.

Med semeni in zrnjem imajo najraje sončnice in proso ter konopljino seme, kupimo lahko tudi mešanice semen. Morda se zgodi, da bodo pozobale samo sončnična semena, tudi ptice so namreč izbirčne, če je vsega na voljo, v tem primeru pač ne ponujajmo več mešanice. Zelo rade imajo jabolka, orehe pa tudi pšenico, lahko jim nasujemo posušene plodove jerebike, drena, gloga, črnega trna, če smo seveda skrbni, da vse to naberemo in pripravimo.

Nič ne bo narobe, če jabolka ali rozine zamrznejo. Zadnja leta so priljubljene lojne pogače z zrnjem, ki jih kupimo že pripravljene v trgovini, v mrežastih vrečkah, da jih obesimo na drevo ali balkon, ptice pa skozi luknje v mreži kljuvajo zrnje. Loj lahko tudi zmeljemo in ga dodajamo k piči v krmilnico. Pogačo lahko pripravimo tudi sami, potrebujemo loj, vrečo ptičje piče, lončke in vrvico. Loj narežemo na koščke, stresemo v lonec in raztopimo na štedilniku. Lončkom na dnu naredimo luknjico, skoznjo potegnemo vrvico.

V stopljeni loj stresemo semena, na skodelico loja damo pol skodelice semen, dobro premešamo in zlijemo v lončke, pustimo, da se ohladi. Ko je pogača strjena, odstranimo lonček in pogačo z vrvico obesimo na ustrezni kraj, na vejo drevesa ali balkonsko ograjo, morda zraven krmilnice. Lahko jo damo v mrežasto vrečko in obesimo.


Ne glede na to, kako in s čim hranimo ptice, jim hrano ponujamo redno, od pozne jeseni pa vse do prve pomladne otoplitve, običajno v marcu. Ptice se bodo namreč na hrano navadile in krmilnico redno obiskovale. Spomladi količino hrane postopoma zmanjšujemo, tako da jo ukinemo v približno dveh tednih. Pri tem pa ne pozabimo na higieno, redno čistimo krmilnico, saj se lahko ptice medsebojno okužijo z iztrebki. 

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije