KAJ ZASADITI

Zelen in pisan okrasni vrt tudi pozimi

Zasadimo rastline, ki bodo vrt tudi pozimi ohranjale zelen, morda celo barvit in cvetoč.
Fotografija: Okrasni vrt je lahko zelen in pisan vse leto.
Odpri galerijo
Okrasni vrt je lahko zelen in pisan vse leto.

Zelenjavni in okrasni vrtovi so sicer še v bujni rodnosti in cvetju, a podoba se bo kmalu spremenila, saj se jesen nezadržno bliža. Poletno zelenjavo bomo pobrali, pojedli, tako ali drugače skladiščili, okrasno cvetje porezali … Čakajo nas meseci, ko na večini vrtov ne bo prav zeleno in pisano. A ni nujno, da je tako, zimski vrt lahko polepšamo in osvežimo z zimzelenimi rastlinami, nekatere sadimo prav na jesen. Čeprav ob njihovi omembi najprej pomislimo na iglavce, ti še zdaleč niso edini, poznamo namreč tudi zimzelene listavce, med bolj znanimi omenimo lovorikovec in bodiko. Nekoč je bil med najpogostejšimi pušpan, a odkar smo k nam iz Kitajske s sadikami uvozili še škodljivca, ki ga uničuje, to je pušpanova vešča, ga je brez uporabe kemičnih zaščitnih sredstev skoraj nemogoče gojiti. Zato ga mnogi rajši nadomestijo z drugimi, bolj odpornimi vrstami. Seveda ni treba, da so zimzelene rastline visoke, grmovnice ali drevje. Za okrasni vrt lahko izbiramo tudi med nizkimi, plazečimi ali pokrivnimi rastlinami ali košatimi travami, ki na gredi naredijo bogato odejo.

Jesen za zimzelene grmovnice

Če se odločamo za zimzelene grmovnice, je jesen pravi čas, da jih posadimo. Prav pozno jeseni jih ne sadimo, saj v zgodnji dobi rasti potrebujejo veliko vlage, pozimi pa jih težko oskrbujemo z vodo, zlasti, če zemlja zamrzne. Zato v primeru, da zamudimo jesensko sajenje, to delo opravimo zgodaj spomladi, lahko že marca.

Izbor zimzelenih rastlin, ki uspevajo v našem podnebju, je izjemno velik, preden gremo v nakup in zasaditev, pa je dobro temeljito premisliti, kakšen okrasni vrt si želimo. Pri enoletnih rastlinah, ki jih menjamo vsako leto, je skorajda vseeno, kaj posadimo v tekočem letu, za rastline, ki jih bomo vzgajali več let in bodo vse leto zelene in s tem opazne, pa je najbolje, da jih sadimo po vnaprejšnjem načrtu.

Bodika poskrbi za žareče barve tudi pozimi. FOTOGRAFIJE: GULIVER/GETTY IMAGES
Bodika poskrbi za žareče barve tudi pozimi. FOTOGRAFIJE: GULIVER/GETTY IMAGES
Sicer pa zimzelene rastline posadimo tako, da na gredi z različnimi kombinacijami oblikujemo neko zaželeno podobo. Višje rastline posadimo zadaj, nižje spredaj, poigramo se različnimi barvami in teksturami listov ali iglic posameznih rastlin. Taka greda bo pisana in živahna vse leto, ne le pozimi, tudi zacvetela bo. Izberemo lahko rastline, ki pozimi navdušijo s pisanimi barvami, tak primer bodika, ki bo turoben zimski vrt popestrila z živahno obarvanimi plodovi. Njeni rdeči, oranžni ali beli plodovi so lepo nasprotje bleščečim temno zelenim in nazobčanim listom.

Kulisa cvetočim rastlinam

Pušpan zadnja leta ogroža pušpanova vešča.
Pušpan zadnja leta ogroža pušpanova vešča.
Poleti bodo zimzelene rastline služile za kuliso cvetočim rastlinam, omislimo si lahko nizke trajnice, na primer bergenije ali zimzeleni teloh, ki vse leto ohranjata svoje velike liste, ki poskrbijo za pravo zeleno preprogo. Med nizkimi pokrivnimi rastlinami, ki poskrbijo, da bo vrt videti vselej urejen, omenimo plazečo trdolesko z zeleno-belimi listi, panešpljo oziroma prizemljiko, ki bo spomladi očarala z majhnimi belimi cvetovi, pozneje pa z živordečimi plodovi, če se oziramo po iglavcih, pa ne moremo mimo pokrovnega brina, katerega zlato rumene iglice pozimi dobijo zamolklo vijoličasti odtenek. Pogosto na vrtovih najdemo bršljan, ki je sicer vzpenjavka, vendar ga lahko pustimo, da se razraste po tleh.

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije