ČISTOČA

Zakaj na oblačilih ostanejo madeži znoja in kako jih odstraniti

Ne le znoj, za rumene madeži na beli srajci je kriva kombinacija, ki jo ta tvori z dezodorantom.
Fotografija: Rumeni madeži znoja niso nepremegljivi. FOTO: Thinkstock
Odpri galerijo
Rumeni madeži znoja niso nepremegljivi. FOTO: Thinkstock

Če znoj nima barve, zakaj potem na belih majicah pušča rumene madeže? Najbrž se je tudi vam že porajalo to vprašanje, odgovor pa je preprost: zanje so krivi dezodoranti, s katerimi prikrivate neprijetne posledice znojenja. V njih prisoten aluminijev klorid, katerega naloga je zaviranje delovanja znojnih žlez, ob stiku z maščobami in beljakovinami iz znoja sproži kemično reakcijo, posledice te pa so rumeni madeži na tkaninah, ki jim pranje včasih ni kos. Da bi se jim izognili, uporabljate dezodorante, ki jim aluminijev klorid ni dodan, ali po tem, ko izbranega nanesete na pazduhe, počakajte nekaj minut, preden oblečete belo majico.
Obstaja tudi nekaj zvijač, s katerimi je neljube posledice mogoče odpraviti.

Jedilna soda

Zmešajte štiri žlice jedilne sode in vodo, da dobite gosto pasto. To s ščetko nanesite na madež, nekoliko podrgnite in počakajte približno eno uro. Oblačilo nato operite v mlačni vodi ter ga posušite. Ne na soncu ali v sušilnem stroju, temveč na svežem zraku v senci. Po potrebi postopek ponovite.

Votka ali kis

Zmešajte enaki količini votke ali kisa in vode, mešanico nalijte v plastenko z razpršilom, in preden oblačilo operete v pralnem stroju, madež poškropite. 

Aspirin

Zdrobite tri ali štiri tablete aspirina, dodajte vodo in počakajte, da se tablete povsem raztopijo. S tekočino natrite madež, počakajte vsaj pet minut ter oblačilo nato operite kot običajno.
Za boljši učinek iz prahu aspirina in vode izdelajte pasto in jo pred pranjem nanesite na madež, počakajte nekaj minut ter majico operite kot običajno.

Beli kis

Oblačilo 15 minut namakajte v alkoholnem kisu, ga splaknite in operite v stroju.

Jedilna soda in kis

Iz vode in jedilne sode izdelajte pasto ter jo nanesite na oblačilo, ki ste ga predhodno namočili v vodi. Čez pasto prelijte alkoholni kis in počakajte, da se kombinacija zapeni. Naj se nekoliko posuši, umazani del zdrgnite s ščetko ter majico, bluzo ali srajco pa nato operite kot običajno.

Otroški puder

Če nimate časa za ponovno pranje, na madež posujte otroški puder ter ga polikajte. Trik bo odstranil rumene posledice kombinacije dezodoranta in znoja. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije