MARS IN VENERA

Za ženske razumevanje, za moške šibkost

Ženske z govorjenjem o čustvih krepijo zaupanje s sogovorcem. Za moške je to znak šibkosti in nezaupanja v njihove sposobnosti.
Fotografija: Ženske govorijo o svojih čustvih, ker iščejo podporo in razumevanje, moškim pa se zdi to znak šibkosti. FOTO: Guliver/Getty Images
Odpri galerijo
Ženske govorijo o svojih čustvih, ker iščejo podporo in razumevanje, moškim pa se zdi to znak šibkosti. FOTO: Guliver/Getty Images

Dr. John Gray, ameriški duhovni avtor, znan po uspešnici Ženske so z Venere, moški so z Marsa, opozarja, da ženske z izražanjem osebnih čustev iščejo in dajejo podporo. Prav to je razlog za to, da se želite po napornem službenem dnevu pogovoriti s partnerjem, mu povedati, kako ste doživljali različne situacije in odnose, medtem ko se on najverjetneje zateče v svojo jamo – rešuje križanke, sudoku, se zlekne pred televizor – in si želi miru.

Kazanje čustev je za žensko znak pripravljenosti zaupati drugemu. Ob tej priložnosti se lahko moški malce prilagodi, ji prisluhne, sodeluje in s tem okrepi vez zaupanja v njunem odnosu. Ženske v nasprotju z moškimi namreč potrebujejo občutek, da drugi vedo, kdaj so nesrečne in kaj prestajajo, ter da jim ni vseeno zanje. Moški po drugi strani nagonsko sami od sebe ne dajejo podpore ljudem okoli sebe, saj je, kadar oni izražajo ali doživljajo negativna čustva, ne iščejo in ne potrebujejo. Moški izrecno ne želijo, da jim ženska na primer reče: »Razumem, da si razočaran.« Na njihovem planetu Marsu, kjer domujejo testosteronski bojevniki, je namreč tovrstna podpora ponižujoča, imeli jo bodo za neprijetno, podcenjujočo in žaljivo. Moški sami sebe ocenjujejo ter se primerjajo z drugimi na podlagi svojih sposobnosti, in če jim ponujamo pomoč, ko ne prosijo zanjo, to vidijo kot znak šibkosti, zato ne želijo tolažilnih opazk, pomilovanja in ujčkanja. Ko se pogovarjamo z moškimi, se raje odzovemo tako, da ohranimo njihov ugled, jih spodbujamo in jim pokažemo, da zaupamo, da bodo obvladali situacijo.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije