VRT

Za veselje celo zimo, črna redkev za belo solato

Dobro skladiščena nas bo razveseljevala vso zimo; najboljša je drobno naribana, sveža, hrustljava in rahlo pekoča.
Fotografija: Uživamo lahko tudi mlado listje črne redkve. FOTOGRAFIJE: Guliver/Getty Images
Odpri galerijo
Uživamo lahko tudi mlado listje črne redkve. FOTOGRAFIJE: Guliver/Getty Images

Je črna redkev hrana ali zdravilo? Pravzaprav oboje, njeni zdravilni učinki v boju s prehladnimi obolenji pridejo prav predvsem v hladnih zimskih dneh. Seveda je tudi nadvse okusna korenovka, ravno prav pekoča in nadvse sveža, da iz nje pripravimo imenitne presne solate.
Manj znana je od bele ali rdeče.
Manj znana je od bele ali rdeče.

Najboljša je, če jo drobno naribamo, zraven pa stresemo konzervo fižola v zrnju ali katero drugo stročnico, denimo čičeriko. Uživamo lahko tudi mlade liste črne redkve, prav tako v solati, drobno nasekljane.

Črna redkev je manj znana ali, če hočemo, ugledna od precej bolj priljubljene redkvice v rdeči, beli, rumeni ali rožnati različici, okrogle ali podolgovate oblike, v primerjavi s katero ima gostejšo strukturo. Medtem ko drobne redkvice pohrustamo s tenko lupino vred, črno pred uživanjem praviloma olupimo, saj je njena lupina debela in trda.

Medtem ko redkvice prijetno osvežijo in malce zapečejo, ima težko prebavljiva črna precej nezaželeno lastnost: jedca namreč po večjih zaužitih količinah neprijetno napenja v želodcu. Da bi to preprečili, jo pred uživanjem posolimo in pustimo nekaj časa stati.
Najpogosteje uživamo presno.
Najpogosteje uživamo presno.

Čeprav ni prav pogosto na naših jedilnikih, jo lahko vso zimo kupimo na tržnici ali v trgovinah, če smo jo vzgojili na domačem vrtu, korene pred mrazom izkopljemo in spravimo v klet, za ozimnico. Dobro skladiščena bo sveža dočakala celo pomlad, najbolje pa jo je spraviti v zasipnico, v zabojčke, napolnjene z malce vlažnim peskom ali žaganjem.

Teden ali dva jo lahko hranimo tudi v hladilniku, potem pa bo najverjetneje postala puhla, kar se v zasipnici ne bo zgodilo tako kmalu. Še prej jo moramo porabiti, če smo jo prerezali na pol, v tem primeru jo je dobro zaviti v folijo za živila.


Črno repo praviloma uživamo presno, vsaj v naši, evropski kuhinji. Olupimo jo in na tanko narežemo ter ponudimo kot samostojni prigrizek, lahko tudi z drugo zelenjavo, ali pa jo zmešamo v že omenjeni solati.

Seveda jo lahko naribano dodajamo mešanim solatam, vendar pri tem ne bo odveč previdnost, da ne bo solata preveč pekoča, saj to ne bo všeč vsem jedcem. Črno repo lahko tudi skuhamo na različne načine, predvsem jo dušimo, taka po okusu malce spominja na repo. 

Preberite še:

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije