UREJANJE OKOLICE

Z lepo zelenico je veliko dela

Za zatravitev večjih površin je najbolje najeti podjetje, ki se ukvarja z urejanjem okolice; jeseni posejana trava bo do naslednje sezone razvila močan koreninski sistem.
Fotografija: Lepa trava zahteva precej dela. FOTO: Guliver/Getty Images
Odpri galerijo
Lepa trava zahteva precej dela. FOTO: Guliver/Getty Images

K lepo urejeni okolici hiše nepogrešljivo spada negovana trata. Da bi bila res lepa, zahteva kar precej pozornosti in dela, najpomembnejša je seveda redna košnja, ki jo je v povprečju treba opraviti vsak teden.

Jesen je čas, ko se posvetimo zelenici, že obstoječi ali tisti, ki jo šele načrtujemo. Travo lahko sejemo spomladi do sredine maja ali jeseni, septembra.

Lepa trava zahteva precej dela. FOTO: Guliver/Getty Images
Lepa trava zahteva precej dela. FOTO: Guliver/Getty Images
Obe setvi imata svoje prednosti, spomladanska je primerna, ker je dovolj vlage, vendar je treba travo v poletnih mesecih zalivati. Septembra je zemlja za setev še dovolj topla za kalitev, do naslednje sezone pa bodo rastline imele čas, da se bodo dobro ukoreninile. Pred setvijo je treba zemljo dobro obdelati.

Najprej jo očistimo morebitnih plevelov, nato prekopljemo do petnajst centimetrov globoko, potem pa je treba površino poravnati oziroma splanirati. Pri tem z grabljami odstranimo morebitno kamenje, ostanke korenin, rastlin in podobno. Zemljišče splaniramo tako, da bo imelo rahel padec, da ne bo zastajala voda.

Pri pripravi zemljišča je tudi pravi čas, da razmislimo o napeljavi namakalnega sistema, za kar bomo sami sebi hvaležni v vročih sušnih poletjih. Pri velikih površinah je ta celovita priprava terena kar zahtevna naloga, zemljo je najbolje obdelati strojno, zato je morda smiselno najeti podjetje, ki se ukvarja z urejanjem okolice. Tako urejen teren potresemo z mineralnim gnojilom, temu pa sledi setev trave.

Pri tem upoštevajmo navodila proizvajalca semena, sejati je treba na gosto in enakomerno, prav do vsakega roba. Običajno za kvadratni meter potrebujemo od 30 do 40 gramov semena. Pri manjših površinah, velikih nekaj kvadratnih metrov, ne bo težava sejati z roko, pri večjih površinah pa je bolje uporabiti sejalnik, ki omogoča enakomerno setev.

Po končani setvi celotno površino povaljamo oziroma poteptamo, pri manjših površinah si lahko pomagamo z deskami, za večje potrebujemo valjar. Vendar pozor, če je zemlja mokra, se bo seme prijelo na valjar, zato je bolje sejati v suhem vremenu in v suho zemljo.


To potem dobro zalijemo, po potrebi zalivamo kar vsak dan, da bo seme vzkalilo. To traja približno tri tedne. Da ne bodo imele ptice pojedine, površino pokrijmo z vrtnarsko kopreno, ki jo odstranimo, ko trava začne kaliti. 

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije