TURISTIČNA TRIBUNA

Vsakemu pobiralcu smučarska vozovnica

Na Veliki planini bodo pred začetkom zimske sezone organizirali veliko akcijo odstranjevanja kamenja in smeti
Fotografija: Pobiranje kamenja med hojo FOTO: ARHIV VELIKA PLANINA
Odpri galerijo
Pobiranje kamenja med hojo FOTO: ARHIV VELIKA PLANINA

Ljubitelji in obiskovalci Velike planine lahko v soboto, 26. oktobra, združijo prijetno s koristnim. Vodstvo istoimenske družbe je namreč za ta dan pripravilo že tradicionalno jesensko akcijo čiščenja smučišč na tej planini v osrčju Kamniških Alp. Vsakdo, ki bo pomagal odstranjevati odvečno kamenje in odpadke, bo poleg malice in čaja dobil brezplačno dnevno smučarsko vozovnico za prihajajočo sezono.
Kamenje nosijo z vedri. FOTO: ARHIV VELIKA PLANINA
Kamenje nosijo z vedri. FOTO: ARHIV VELIKA PLANINA

Sobotna akcija se bo začela z zborom ob 9.30 na spodnji postaji nihalke, pol ure kasneje bodo udeležence prepeljali do planine. Trajala bo do 14.30, sledila bo pogostitev ob gostišču Zeleni rob (lani so ponudili ričet in joto s klobaso) in druženje ljubiteljev Velike planine. Če bo slabo vreme, akcija odpade, zato mora vsak udeleženec zaradi obveščanja poslati prijavo in kontaktne podatke (e-mail je info@velikaplanina.si, lahko pa tudi na telefonsko številko 051 341 406).

Takšne delovne akcije so nujne, saj gre za smučišče, na katerem je vsa sezona odvisna le od naravnega snega in je pomembno odstraniti vsak večji kamen, ki bi ga sicer v primeru umetnega zasneževanja z lahkoto prekrili. Čeprav je trenutno le 25 prijavljenih udeležencev, pa se ne bojijo, da ne bi presegli številke 50, kolikor jih je bilo lani. Žal letos druženje ne bo tako »lepo«, kot je bilo lani, ko sta se akcije udeležili miss Slovenije 2018 Lara Kalanj in njena predhodnica Maja Zupan.


Kot smo izvedeli od organizatorjev, bo večino kamenja ostalo na planini, le da ga bodo odložili na robove oziroma v katero od vrtač, odpadke pa bodo odpeljali na deponijo. Lani so odstranili kar 20 ton kamenja. Delo seveda ni za vsakogar, saj je treba polna plastična vedra večkrat nesti do traktorja s prikolico, pa tudi teren je precej strm.

Vodstvo podjetja Velika planina, ki je izjemno zadovoljno z letošnjo rekordno poletno in zdaj tudi jesensko sezono, seveda upa, da bo letos več naravnega snega, kot ga je bilo lani. Poleg družinskega smučišča, sankališča in tekaških prog na Veliki planini bi
Lani je pomagala tudi miss Slovenije 2018 Lara Kalanj, na sliki s pastirjem Andrejem Prešernom. FOTO: ARHIV VELIKA PLANINA
Lani je pomagala tudi miss Slovenije 2018 Lara Kalanj, na sliki s pastirjem Andrejem Prešernom. FOTO: ARHIV VELIKA PLANINA
namreč radi tekačem na smučeh ponudili rekreacijo na Mali planini. Pospešeno potekajo priprave na začetek gradnje novega sodobnega objekta ob spodnji postaji nihalke. Ta naj bi nadomestil prejšnjega, ki je pogorel v požaru. Graditi naj bi ga začeli prihodnjo pomlad, končan naj bi bil najkasneje v letu 2021. V njem bodo uredili upravne prostore, poleg blagajn, čakalnice, gostinskega lokala in sanitarij bo tam še velika dvorana za potrebe družbe, najemnikov Velike planine in vseh, ki bi jo hoteli najeti. Z nadstreškom jo bodo povezali s spodnjo postajo nihalke, da obiskovalcem na vstop ali izstop ne bo treba več čakati na prostem. Do leta 2025 jim ne bo treba vlagati v novo sedežnico do Zelenega roba (generalno so jo obnovili leta 2015).
Čeprav je družba letos dobila najvišjo možno bonitetno oceno odličnosti zlati AAA, pa podobo Velike planine še vedno najbolj kazi propadajoči hotel Šimnovec, ki bi ob prenovi lahko močno obogatil gostinsko ponudbo, tako s hrano kot prenočišči. Direktor družbe Leon Keder sicer zagovarja planino brez prometa, a z urejenimi parkirišči tako v Kamniški Bistrici kot v okolici Kranjskega Raka, od koder se planinci odpravljajo na planino iz nasprotne smeri. Je pa res, da sta cesti, ki vodita od Črne do Gornjega Gradu in od odcepa proti Kranjskemu Raku, v slabem stanju in potrebni temeljite prenove. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije