POD ZVEZDAMI

Vrtna zabava

Pripravite druženje pod zvezdami, ki bo povabljencem dolgo ostalo v spominu.
Fotografija: Prenosni paviljon ščiti pred močnim soncem in pred dežnimi kapljami. FOTO: Guliver/Getty Images
Odpri galerijo
Prenosni paviljon ščiti pred močnim soncem in pred dežnimi kapljami. FOTO: Guliver/Getty Images

Sproščene ali formalne, tematske ali običajne, le s pravo organizacijo bodo vrtne zabave res uspele. Če se boste odločili za tematsko, je lahko podlaga zanjo priljubljen film, roman, določeno časovno obdobje, glasbeni stil, zabava s koktajli in še bi lahko naštevali. Priskrbite si balone, papirnate lampijone, okrasne trakove, pogrinjke v stilu in detajle, ki bodo v skladu s temo.
 

Pripravljeni na vse


Naj zabave ne zmoti dež. Če nimate nadstreška, si omislite prenosni paviljon, ki bo ščitil pred močnim soncem ali pred dežnimi kapljami. Pred mrčesom se zavarujte z dišečimi palčkami, ki med tlenjem sproščajo insektom neprijeten vonj, z aromatičnimi citronelinimi svečkami, na mize postavite šopke sivke in rožmarina, medtem ko na žaru pečete dobrote, pa v ogenj vrzite nekaj vejic rožmarina, ki bo z vonjem odgnal komarje.
 

Za udobje in ugodje


Če vrtnega pohištva nimate dovolj, dodatne mize in stole prinesite iz notranjih prostorov in dopolnite primanjkljaj. Ker se gostje med klepetom večkrat združijo v manjše skupinice, oblikujte zaključene enote sedišč. Uporabite manjše vrtne garniture ali stole, okrašene s pisanimi blazinami.
Pri izboru glasbe poskrbite, da bo ustrezala vsem okusom ter da ne bo pretiha in ne preglasna. Če je vaša zabava tematska, naj bo v skladu s temo. Morda bi se kdo od gostov z veseljem zavrtel v glasbenih ritmih, zato improvizirano plesišče ne bo odveč.
Poskrbite, da najmlajšim ne bo dolgčas.<br />
FOTO: Guliver/Getty Images
Poskrbite, da najmlajšim ne bo dolgčas.
FOTO: Guliver/Getty Images

Za otroke bodo zabavni mali šotori, bazenček, peskovnik, trampolin. Pripravite barvice, svinčnike, različne materiale za ustvarjanje, organizirajte družabne igre na prostem, v katere se lahko vključi staro in mlado. To je le nekaj idej, ob katerih tudi najmlajšim ne bo dolgčas.
 

Kaj postreči


Najbrž se boste odločili za jedi z žara. Naj bodo preproste: mesne jedi in zelenjava na žaru, ribe, nabodala so klasična ponudba, ki jo lahko prilagajte željam in okusom gostov.
Pecivo specite nekaj dni prej, da bo ostalo sveže, ga zamrznite, ne pozabite na ohlajene zelenjavne in testeninske solate, omake, priloge. Pripravite jih zvečer pred zabavo in jih shranite v hladilniku.
Nepozabite na primerno razsvetljavo.<br />
FOTO: Guliver/Getty Images
Nepozabite na primerno razsvetljavo.
FOTO: Guliver/Getty Images

V vročem poletju prijata ohlajeno sadje in zelenjava, ki ju lahko postrežete v obliki malih prigrizkov, ohlajenih sadnih, zelenjavnih nabodal ali solat. Na mizah sadje in zelenjavo položite nad posode, napolnjene z ledom, in tako poskrbite, da bodo sveže dobrote ostale hladne.


Zlasti otroci bodo veseli ledenih desertov. Ti lahko nastanejo v vaši kuhinji, priskrbite si jih v trgovini ali v kalupih za lučke zamrznete sadne sokove in pričarate okusno ter osvežujočo slaščico.

Ledeni čaji, limonada, sadni sokovi, smutiji, sadne bovle in alkoholne pijače naj bodo ohlajeni na primerno temperaturo. Postavite domači bar: na večjo mizo položite nabor pijač in kozarcev, ki jih gostje lahko polnijo sami. Poskrbite, da bo v zamrzovalniku dovolj ledenih kock. Če bodo te sadne ali zeliščne, bodo napitki z njimi še okusnejši.
 

Še razsvetljava


Dan se hitro prevesi v noč, zato tudi na razsvetljavo ne smete pozabiti. Če nimate možnosti, da bi jo napajala elektrika, si priskrbite baterijske lučke na vrvici. Te razporedite med drevesi, z njimi okrasite krošnje, napeljite jih nad mizami ali plesiščem.


Izkoristite prazno stekleno embalažo in baterijske lučke položite v steklenice s širšim vratom, te razporedite po mizah. V steklene vaze lahko postavite čajne svečke, ki bodo prav tako zagotavljale mehko svetlobo.
Dobrodošle so okrasne laterne, v katerih gorijo sveče. Te postavite ob stezicah, z njimi obdajte vrt, manjše postavite na mize. In še ena ideja: okrasne bakle. Z njimi je mogoče združiti prijetno s koristnim: mehka svetloba plamenov zagotavlja retro pridih, dim pa odganja nadležni mrčes. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije