VRT

Vodo zaprimo, pohištvo očistimo

Tudi jeseni je na vrtu veliko dela; poskrbimo za trato, očistimo žlebove.
Fotografija: Vrtno pohištvo pospravimo v zaprt prostor.
Odpri galerijo
Vrtno pohištvo pospravimo v zaprt prostor.

Vsi poznamo spomladansko čiščenje, a obstaja tudi jesensko, ki ni nič manj pomembno. Okrog hiše morda celo bolj, saj je od tega, kako bomo hišo in okolico pripravili na zimo, odvisno, koliko dela in popravil bo potrebnih spomladi. Med najpomembnejša, ki se jih je treba lotiti, še preden se temperature spustijo do ledišča, so denimo košnja in priprava trate, popravilo teras, dovozov in drugih asfaltnih površin, čiščenje žlebov in spravilo vrtnega pohištva ter pripomočkov.

Razpoke na asfaltu ali betonu se bodo pozimi še povečale, če jih pravočasno ne saniramo.
Razpoke na asfaltu ali betonu se bodo pozimi še povečale, če jih pravočasno ne saniramo.
Največ dela bomo imeli jeseni s trato. Če je še nismo, je skrajni čas, da jo še zadnjič to sezono pokosimo. To naj bi se počelo pred prvo slano, ki so je bili ta mesec ponekod sicer že deležni. Previsoke travne bilke se bodo pozimi namreč hitreje polegle in zgnile, zato jih je treba skrajšati, a ne na manj kot pet centimetrov.

Da si bo trata spomladi hitreje opomogla in ozelenela, je treba poskrbeti tudi za korenine, da bodo zimo preživele čim bolj močne in zdrave. Trato zato pognojimo z gnojili, ki vsebujejo veliko fosforja in kalija. Nikakor ji ne dovajajmo dušika, ki pospešuje rast, tega prihranimo za pomlad. Dokler z drevja odpada listje, ga redno odstranjujemo. Še posebno če je mokro, bo čez čas na trati namreč začelo gniti in počasi uničilo bilke pod seboj.

Odpadlo listje je treba redno odstranjevati tudi iz žlebov. Bliža se namreč obdobje močnejših in pogostejših padavin, zato moramo poskrbeti, da jih bodo pričakali čisti in prehodni žlebovi. V začetku jeseni jih pregledamo in odstranimo nesnago, nato pa občasno, odvisno od tega, kako močno in pogosto k hiši nosi suho listje, čiščenje ponovimo.

Trato redno grabimo.

FOTOGRAFIJE: GETTY IMAGES
Trato redno grabimo. FOTOGRAFIJE: GETTY IMAGES
Na betonskih in asfaltnih površinah poiščemo morebitne poškodbe ter jih saniramo, če ne želimo, da bodo pozimi postale večje in globlje. To se bo zagotovo zgodilo, ko se bo v njih nabrala voda ter zamrznila. Led ima, kot je znano, večji volumen od tekoče vode, zato bo poškodbe povečal. Nato se bo odtajal in ponovno zamrznil ter stanje še poslabšal.

Da bi se temu izognili, se odpravimo v trgovino z gradbenim materialom, kjer so na voljo namenske zalivne mase. S temi zalijemo večje razpoke in luknje, za manjše bodo dovolj tesnila v pištolah. Še prej je treba razpoke očistiti in iz njih odstraniti umazanijo ter pesek, saj se bo masa tako na podlago prijela veliko bolje.

Preverimo detektorje dima

Ko voda pozimi spreminja agregatno stanje, lahko težave povzroči tudi drugje. Denimo v ceveh za zalivanje in zunanjih umivalnikih. Preden se temperature močno spustijo, cevi izpraznimo in pospravimo v uto ali garažo, vodo iztočimo iz zunanje pipe, ventil pa zapremo.

Če smo s sezono piknikov zaključili, očistimo in pospravimo vrtno pohištvo. Pleteno temeljito speremo kar s cevjo, saj ima veliko luknjic, kjer se nabira umazanija, v njih si domovanje poiščejo tudi različne žuželke. Za to opravilo počakajmo na čim bolj sončen in topel dan, saj se mora pohištvo, preden ga bomo za nekaj mesecev pospravili pod streho, dodobra posušiti. Preden ga pospravimo, temeljito očistimo tudi žar.

Ker se bliža sezona posipanja cest, ko bomo v globokih profilih zimskih čevljev domov prinašali veliko peska in druge umazanije, je jesen čas, da zamenjamo dotrajani predpražnik. Mali kamenčki bodo veliko škodo naredili zlasti na parketu in laminatu, popravilo pa je lahko zelo drago, še posebno če imamo na tleh položen parket. Veliko ceneje je pred zimo zamenjati predpražnik in dosledno čistiti čevlje oziroma jih puščati daleč stran od omenjenih talnih oblog.

Da ne bo ob prejemu računa za ogrevanje preveč bolela glava, preverimo tudi, ali okna in vrata še vedno dobro tesnijo, in temeljito očistimo radiatorje. Da prašna obloga učinkovitost močno zmanjša, poveča pa stroške, smo že pisali. Zdaj je skrajni čas, da preverimo stanje grelnih teles in naprav ter pokličemo dimnikarja. Preverimo tudi detektorje ogljikovega monoksida in dima, kar nam lahko nekoč reši življenje.

Več iz te teme:

Izbrano za vas

Komentarji:

Izbrano za vas