Virus ogroža paradižnik

V Franciji so opazili pojav izjemno nevarnega virusa, ki se ga lahko znebimo le z uničenjem celotnega pridelka.
Fotografija: Virus se prenaša z dotikom rokavic ali orodja, širijo ga žuželke pri opraševanju. FOTO: Guliver/Getty Images
Odpri galerijo
Virus se prenaša z dotikom rokavic ali orodja, širijo ga žuželke pri opraševanju. FOTO: Guliver/Getty Images

V Franciji so ta teden potrdili prvi primer okužbe paradižnika z virusom, za katerega ni zdravila, edini način preprečevanja njegovega širjenja je, da se celotni pridelek, pri katerem so dokazali prisotnost virusa, zažge, to pa je lahko za pridelovalce teh priljubljenih rdečih sadežev pogubno. Francosko kmetijo, na kateri so potrdili okužbo, so že osamili, pridelek bodo uničili.
Virus, ki ljudem ni nevaren, so odkrili že leta 2014, in sicer v rastlinjaku v Izraelu. Od tam se je razširil v Evropo in Združene države Amerike, nam najbližje je bil v Italiji in Nemčiji, okužbe z njim so opazili še v Veliki Britaniji, Grčiji in na Nizozemskem. V Sloveniji ga za zdaj ni, mirijo na ministrstvu za kmetijstvo, pridelovalcem pa kljub temu svetujejo, naj pozorno spremljajo stanje v svojih nasadih, če pa bi opazili sumljive simptome, naj se takoj obrnejo na strokovne institucije. Vsak sum ali pojav bolezni je treba prijaviti, in sicer strokovnjaku za varstvo rastlin na lokalnem kmetijsko-gozdarskem zavodu, Kmetijskemu inštitutu Slovenije ali fitosanitarnemu inšpektorju uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin. Zaradi pomena pridelave paprike in paradižnika je za vse države članice EU predpisano izvajanje programa preiskave za ugotavljanje morebitne navzočnosti virusa z namenom čim prejšnjega odkritja in ukrepanja v primeru najdbe. Da bi preprečili vnose in širjenje bolezni, so na ravni EU sprejeti nujni ukrepi, ki določajo zahteve za uvoz in trženje semena in rastlin za saditev.

Deformiran plod

In kakšni so simptomi okužbe z virusom, ki so ga mediji poimenovali ToBRFV (okrajšava za virus, zaradi katerega so sadeži paradižnika rjavi in nagubani)? Listi rastline, ki jo napade virus, postanejo razbarvani, cvetovi dobijo rjave lise. Pridelek ne doseže običajne velikosti in je pogosto deformiran in razbarvan, njegova površina postane groba. Zaradi spremenjene oblike in okusa plod ni več primeren za prodajo. Da bi preprečili vnose in širjenje bolezni, so na ravni EU sprejeli nujne ukrepe, ki določajo zahteve za uvoz in trženje semena in sadik, predvsem se odsvetuje kupovanje semen prek spleta, saj ta pogosto nimajo jasnega geografskega izvora. Virus, ki napada tudi paprike in čilije, se prenaša še z dotikom rokavic ali orodja, širijo ga žuželke pri opraševanju.


Še ena slaba novica – virus lahko na prostem preživi precej dolgo in v najslabšem primeru opustoši evropsko gospodarstvo. Da bi imelo njegovo širjenje v Franciji resne gospodarske posledice za državo, se že bojijo na tamkajšnjem kmetijskem ministrstvu. Paradižnik – letno ga za prodajo pridelajo več kot 700.000 ton – je namreč eden najljubših plodov Francozov. Vsako leto ga pojedo več kot 14 kilogramov na gospodinjstvo. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije