ROČNA DELA

Vezenine, ki jemljejo dih (FOTO)

Članice Rokodelskega društva Vrtnica Prosenjakovci ohranjajo ljudsko umetnost vezenin in kvačkanih izdelkov.
Fotografija: Članice Rokodelskega društva Vrtnica Prosenjakovci FOTOGRAFIJE: OSTE BAKAL
Odpri galerijo
Članice Rokodelskega društva Vrtnica Prosenjakovci FOTOGRAFIJE: OSTE BAKAL

Dvorana novega Vaško-gasilskega doma v Prosenjakovcih, tik ob meji z Madžarsko, je bila sredi novembra znova okrašena s številnimi čudovitimi vezenimi in kvačkanimi izdelki, ki so jih med letom pridno, z veliko potrpežljivosti, natančnosti, spretnosti in domišljije ustvarjale članice Rokodelskega društva Vrtnica Prosenjakovci. Obiskovalci razstave, letos že dvanajste po vrsti, so občudovali pestrost vzorcev, motivov in tehnik razstavljenih ročnih del, v katerih se je zrcalila kulturnozgodovinska razgibanost te naše obmejne pokrajine.

Paleta vzorcev

Videli smo lahko domala vse vrste vzorcev: od tradicionalnih hetiških vezenin (s posebnostjo skrivnega vboda oziroma bujtatásos öltés), vezenin v tehniki rišelje in na tankem bombažnem poplinu, kar spominja na čipko in je izdelek zato poimenovan zračna čipka, do belih vezenin ali vezenja z belim vezom in sodobnih vzorcev. Posebni del razstave, poimenovan Iz Albinkine skrinje, je bil posvečen v spomin ustanovni članici društva Albini Vöroš.

Članice Rokodelskega društva Vrtnica Prosenjakovci so poskrbele tudi za slovesno odprtje razstave in prijetno druženje ob pogostitvi. Pripravili so bogat program, ki sta ga povezovali predsednica društva Metka Vogrinec in Silvija Šanca, članica društva in predsednica Kulturnega društva Antal Ferenc, Središče. Z recitali so nastopili učenci Dvojezične osnovne šole Prosenjakovci. Priznanje članicam za njihovo delo na področju ohranjanja naše skupne dediščine in kulturnega izročila sta izrekla Zsuzsi Vugrinec, predsednica Madžarske narodne samoupravne skupnosti občine Moravske Toplice, in Mihael Šooš, direktor Zavoda za kulturo madžarske narodnosti, Lendava.

ni podpisa
ni podpisa
ni podpisa
ni podpisa

Izdelki so nastajali pod skrbnim mentorstvom Rozine Nemec in ob pomoči Marjete Margite Horvat iz Lendave, obe imata naziv mojstrica ljudske umetnosti, kaj je najvišji naziv, ki ga lahko v madžarskem sistemu poklicnega izobraževanja in usposabljanja pridobijo rokodelci s posebno izkazano nadarjenostjo in kakovostjo izdelkov.

Članice društva sicer prihajajo iz več vasi z goričkega predela občine Moravske Toplice, iz Prosenjakovcev, Središča, Kančevcev, Pordašincev in Sela. Skupna druženja, na katerih pridobivajo novo znanje, si izmenjujejo izkušnje in načrtujejo delo, potekajo vsako drugo nedeljo popoldne v Vaško-gasilskem domu v Prosenjakovcih. Obiskujejo tudi razstave in delavnice ročnih del društev iz sosednjih krajev. Že zdaj pa so povabili na društveno razstavo adventnih venčkov in druge božične dekoracije, ki bo na ogled v nedeljo, 24. novembra, od 9. do 18. ure, v prostorih starega Vaško-gasilskega doma v Prosenjakovcih.

Zanimanje za razstavljene vezenine je bilo veliko.
Zanimanje za razstavljene vezenine je bilo veliko.

Preberite še:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije