RAJ DOMA

Večne bitke s škodljivci

Objavljeno 12. julij 2020 08.41 | Posodobljeno 12. julij 2020 08.41 | Piše: Alenka Kociper

Poletni vrt ni le pobiranje pridelkov, temveč prinaša tudi težave z boleznimi in škodljivci.

Koloradski hrošč lahko povsem uniči pridelek. FOTOGRAFIJE: Getty Images
Škodljivci so nadlega, s katero se prej ali slej sreča vsak vrtnar. Borba je lahko neizprosna, izid zmeraj negotov. Odkar poznamo kemična sredstva za zatiranje škodljivcev, se pot do zmage zdi enostavna, a to ima visoko ceno, kajti zastrupljeni so tudi vrt in rastline. Ker vedno več vrtnarjev noče uživati zastrupljene hrane, škodljivce poskušajo preganjati na naravne načine.

Samovzdrževalni ekosistem

Največ lahko naredimo s tem, da ustvarimo bogat ekosistem, ki bo čim bolj vzdrževal sam sebe. Začne se že pri načrtovanju vrta, z doslednim upoštevanjem kolobarja in upoštevanjem dobrih in slabih sosedov bodo rastline že v osnovi bolj odporne proti škodljivcem pa tudi boleznim. V ta namen sejemo v mešanih posevkih tudi t. i. rastline, ki so naravne odganjalke škodljivcev. To so zelišča in nekatere okrasne rastline, predvsem ognjič, kapucinka in žametnice, ki poleg koristi prinašajo vrtu lep pisan videz.

Gosenice, hrošči, uši, polži, mramorji, voluharji in drugi, večji ali manjši nezaželeni prebivalci vrta lahko naredijo ogromno škode.

Lepe in koristne

Kapucinka se bo izkazala kot dobra soseda številnim rastlinam, obvezno pa naj bo za družbo paradižniku, fižolu, krompirju, jajčevcem in zelju, med okrasnimi rastlinami pa vrtnicam. Lepa kapucinka namreč odvrača vrsto škodljivcev, listne in krvave uši, mravlje, gosenice, polže in menda celo miši. Ognjič sejemo predvsem med zelje, kitajsko zelje, repo, korenje, grah, jajčevce in seveda krompir, saj bo odgnal njegovega največjega sovražnika koloradskega hrošča. Sicer pa njegov vonj odvrača tudi talne ogorčice, polže in mrčes, pa tudi listne uši. Koristna je žametovka, ki odganja talne ogorčice, rastline varuje pred ušmi in krompir pred koloradskim hroščem. Zelo dolg je seznam zelišč, ki odganjajo škodljivce, omenimo meto, meliso, rožmarin, koriander, koper, baziliko in kamilico. Poleg zaščitnih rastlin so na vrtu dobrodošle živali, ki se hranijo s škodljivci, to so denimo ježi, ptice, kuščarji, pa seveda race, ki pa si jih le redkokdo lahko privošči na svojem vrtu.

image
Napadajo tudi okrasne rastline.

Število škodljivcev na vrtu zmanjšajo tudi številni preprosti, a učinkoviti ukrepi, s katerimi zmanjšujemo njihov življenjski prostor. Predvsem poskrbimo, da bosta vrt in njegova okolica urejena, dvorišče naj bo pokošeno in brez plevela, ne puščajmo veder z vodo naokoli, saj stoječe vode privlačijo komarje, poskrbimo, da popravimo dotrajano leseno ograjo, v kateri se lahko zaredijo žuželke, in podobno.

Ko preventiva ni dovolj

Kljub vsem naštetim preventivnim ukrepom bodo škodljivci seveda prišli, vendar v manjšem številu in bodo zaradi tega bolj obvladljivi. Dokler ne bo večje invazije, jih bomo lahko obvladali mehansko, nekatere lahko pobiramo z rastlin, na primer koloradskega hrošča ali gosenice, pa seveda polže, ki v vlažnem vremenu prilezejo iz svojih lukenj in se počasi odpravijo na svoj pohod po vrtu. Učinkovita zaščita pred njimi so fizične ovire, dovolj bodo nizke ograjice, ki jih lahko naredimo sami iz lesa, ali jih kupimo v vrtnarskih trgovinah. Naval korenjeve in čebulne muhe, ki lahko povzročita veliko škodo, preprečimo s pokrivanjem posevka v občutljivem obdobju z belo vrtno tkanino.

Kadar vsi našteti preventivni in zaščitni ukrepi ne zaležejo, je včasih treba poseči po sredstvih za zatiranje škodljivcev. Na srečo je danes na trgu dovolj ekoloških pripravkov, tako da se lahko povsem odrečemo kemiji, s katero bi po nepotrebnem zastrupljali vrt, okolje in ne nazadnje sebe.

image
Gosenice kapusovega belina obožujejo zelje.
Deli s prijatelji