INSEKTI

Varni pred mrčesom

Obstajajo povsem naravni načini, s pomočjo katerih se boste letos poleti brez težav zavarovali pred različnimi insekti.
Fotografija: V družbi sivke boste v poletnih večerih varni pred komarji.
Odpri galerijo
V družbi sivke boste v poletnih večerih varni pred komarji.

Že po skromnem porastu zunanjih temperatur se prebudi mrčes, ki napada v naravi, rad pa zaide tudi v domovanja. Muhe, pajki, komarji in ose so vse prej kot dobrodošli, pred vsemi pa je dom mogoče zavarovati na naravni način.
 

Proti komarjem


Potrebujete steklen kozarec (pol litra) s širokim vratom in pet kapljic eteričnega olja limone, evkaliptusa in citronele, polovico na rezine narezane limone in limete, dve vejici rožmarina in eno čajno svečko. Kozarec do polovice napolnite z vodo, dodajte preostale sestavine, na gladino položite svečko in jo prižgite.
Če bo kozarcev več, bodo razveseljevali še s prijetno svetlobo. FOTOGRAFIJI: Guliver/Getty Images
Če bo kozarcev več, bodo razveseljevali še s prijetno svetlobo. FOTOGRAFIJI: Guliver/Getty Images

Tako pripravljeni repelent postavite na mizico v stanovanju, na okno ali mizo na vrtu, balkonu, terasi. Če bo kozarcev več, bodo razveseljevali še s prijetno svetlobo. Med gorenjem sveče se bo sproščal vonj, ki odbija krvosese.

Če niste ljubitelj vonja po citrusih, uporabite recept s sivko in vaniljo: 15 kapljic eteričnega olja sivke, od tri do štiri žličke izvlečka vanilje, tri do štiri žličke soka limone s tremi decilitri vode zmešajte v plastenki z razpršilom in večkrat na dan poškropite dom.

Lahko pa sestavine kot v prejšnjem primeru nalijete v kozarec za vlaganje, na gladino položite svečko in jo prižgete ter uživate v prijetni aromi in večeru brez komarjev.
 

Ose v pasti


Tudi v tem primeru uporabite steklen kozarec za vlaganje, tokrat s pokrovom. Vanj navrtajte tri ali štiri dovolj velike luknje in na dno položite med, marmelado ali drugo sladko živilo, ki se mu ose ne bodo mogle upreti. Privabil jih bo vonj po okusnem zalogaju, do njega se bodo prebile skozi luknjice, izhoda pa, ker bo teh premalo, ne bodo našle.

Za muhe uporabite enako past kot za ose, obstaja pa še en način, s katerim boste varni pred njimi: kozarec napolnite z vodo, vanj položite kovanec in ga postavite na okensko polico. Uporabite lahko tudi plastično vrečko, tudi to napolnite z vodo, vanjo položite kovanec, jo trdno zavežite in obesite na podboj okna ali vrat. Zaradi za muhe značilnih oči bodo te svetlobo, ki jo odbija vrečka, prepoznale kot nevarnost in se ji bodo izognile.


Da bi se znebili pajkov, potrebujete skodelico in pol vode, pol skodelice alkoholnega kisa, 20 kapljic eteričnega olja mete. V plastenko z razpršilom nalijte vodo in kis, dodajte eterično olje, mešanico dobro pretresite in z njo poškropite kote, kjer se zadržujejo pajki. Sredstvo jih ne bo pomorilo, marveč pregnalo iz stanovanja. Da se ne bi vračali, postopek večkrat ponovite. Namesto metinega lahko uporabite olje evkaliptusa. Vse insekte odganjajo nekatere rastline.

Na gredice vrta ali v lončke na oknih, balkonu, terasi posadite ognjič, sivko, meto, limonsko travo, navadno meliso, mačjo meto ali citronko. Njihovega vonja mrčes ne mara in se bo raje gostil drugje kot pri vas. 

Več iz te teme:

Izbrano za vas

Komentarji:

Izbrano za vas