NA ZDRAVJE

V Španiji začeli pridelovati lahki avokado

V Španiji so začeli pridelovati avokado s 30 odstotki manj maščobe od običajnega; strokovnjaki opozarjajo, da so mu s tem odvzeli njegove najbolj zdrave učinkovine.
Fotografija: Prehranski strokovnjaki novost zavračajo in stavijo na običajen avokado. FOTOgrafije: guliver/Getty Images
Odpri galerijo
Prehranski strokovnjaki novost zavračajo in stavijo na običajen avokado. FOTOgrafije: guliver/Getty Images

Avokado je zadnja leta med najbolj priljubljenimi sadeži v zdravi prehrani. Je pomemben del vegetarijanske kuhinje in najboljši prijatelj vsakogar, ki skrbi za svoje telo. Tega se zelo dobro zavedajo v prehrambni industriji, zato so pri vzgoji avokada šli še dlje – podjetju Isla Bonita je uspelo vzgojiti lahki avokado, sadež s 30 odstotki manj maščobe, kot je ima običajno.
Lahki avokado vsebuje 22 gramov maščobe na 100 gramov in ga zato oglašujejo kot odlično in zdravo lahko hrano. Je plod selekcije različnih vrst avokada iz Južne Amerike, predvsem iz Ekvadorja, vzgojitelji pa zatrjujejo, da je odličnega sladkastega okusa in izjemno sočen.
Avokado je osnova vegetarijanske kuhinje.
Avokado je osnova vegetarijanske kuhinje.

A vendarle so nekateri strokovnjaki že začeli opozarjati, da ni vse, kar se prodaja z oznako lahko, dietno ali zdravo, takšno tudi v resnici. Tako tudi trdijo, da je lahki avokado pravzaprav ravno nasprotno od tega. Avokado ima običajno od 10- do 20-krat več maščob kot druga hrana, a je kljub temu v kategoriji zdrave hrane, saj gre za tako imenovane dobre maščobe. Torej tiste, ki jih naše telo nujno potrebuje.
Da bi zadovoljili povpraševanje po lahkih izdelkih, so pridelali lahki avokado.
Da bi zadovoljili povpraševanje po lahkih izdelkih, so pridelali lahki avokado.

Njegove nenasičene maščobne kisline ugodno vplivajo na uravnavanje holesterola v krvi, zmanjšujejo občutek lakote in kurijo trebušno maščevje. Vitamin K, antioksidanti in vlaknine v njem pa močno pripomorejo k vzpostavitvi ravnovesja v telesu in dobri odpornosti imunskega sistema. Ker so dobre maščobe, kakršne so tudi v avokadu, nujne za dobro zdravje, medicinska in prehranska stroka še naprej priporočata, da uporabljamo oziroma jemo navadnega, in ne lahkega.
Zadnje raziskave so pokazale, da je uživanje avokada povezano z manjšim tveganjem za nekatere bolezni, tudi raka. Kot so dokazali kanadski znanstveniki z univerze Waterloo, ta sadež, ki izvira iz Mehike, deluje v primeru akutne mielolične levkemije, zelo agresivnega krvnega raka, ki za zdravljenje še nima zelo dobre prognoze. Kot trdijo znanstveniki, vsebuje antikancerogeno molekulo – avokado B, maščoba, pridobljena iz sadeža, pa deluje proti razraščanju rakavih matičnih celic, ki so odgovorne za širjenje raka po telesu.

Sestavine naj bi zelo dobro delovale tudi proti raku ustne votline in prostate ter kožnemu raku, sicer pa je sadež izjemno učinkovit za lepotne namene, saj njegove sestavine obnavljajo kožo in lase, zato ga uporabljajo tudi v kozmetiki in izdelkih za lase. 

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije