DOM

V novo leto v pospravljenem domu

V predprazničnem obdobju se ne lotimo le okraševanja, najprej moramo v red spraviti stanovanje; sodeluje naj vsa družina, tako bo delo lažje in hitreje opravljeno.
Fotografija: Pred metlo vzemimo v roke svinčnik in papir. FOTO: Guliver/Getty Images
Odpri galerijo
Pred metlo vzemimo v roke svinčnik in papir. FOTO: Guliver/Getty Images

Pričakovanje novega leta je čas, ko si dajemo vse mogoče obljube, kako bo v prihodnjem vse bolje, zato si med drugim želimo, da silvestrski večer oziroma 1. januar pričakamo čim bolj urejeno, brez nepočiščenih dolgov, dobesednih in v prenesenem pomenu.

V delo vključimo vse družinske člane, ki so tega sposobni. FOTO: Guliver/Getty Images
V delo vključimo vse družinske člane, ki so tega sposobni. FOTO: Guliver/Getty Images
To pomeni, da pred iztekom leta, če je le mogoče, poplačamo vse položnice in povrnemo druge finančne dolgove, ki jih seveda lahko, uredimo papirje, ki jih odlagamo že mesece, zavržemo nepotrebno kramo, ki nas hromi, pa stara oblačila, ki jih ne nosimo več, in podobno.

K seznamu opravil spada pospravljenje doma. Če se nam je težko pripraviti k delu, si za motiv ponavljajmo rek, da tako kot bo na novega leta dan, bo vse leto. Če se bomo v novoletno jutro zbudili v razmetanem in umazanem stanovanju, si lahko obetamo, da bo tako vse leto. Če želimo torej do božiča ali silvestrovega vzpostaviti red, imamo še dovolj časa, zadnji dan ali dva bomo lahko le še bili plat zvona.


A namesto da brezglavo tekamo iz prostora v prostor in pospravljamo in čistimo malo tu, malo tam, si naredimo načrt in vsak dan postorimo le nekaj svari. Tako se nam ne bo zdelo, da smo suženj metle, krpe in sesalnika, saj bomo bolj učinkoviti in bomo skupaj porabili manj časa.

Najprej se sprehodimo po stanovanju ali hiši in si zapišimo, kaj bi bilo treba urediti, nato naredimo prioritetni seznam, za primer, če nam vsega ne bo uspelo uresničiti. Če so na primer kuhinjske ploščice zamaščene in posoda neurejeno naložena po omaricah, povrh pa je nered še v shrambi z živili, dajmo kuhinjo na prvo mesto.

V dnevni sobi preverimo, na primer, kako je z umazanijo in prahom za kavčem in omarami, v spalnici odpremo omare z oblačili, v kopalnici pobrskamo med kozmetiko, ličili in čistili. Ne pozabimo na predsobo z garderobnimi omarami in policami za čevlje, obvezno je temeljito čiščenje kopalnice in stranišča ter brisanje prahu.


Ko je seznam narejen, ocenimo, koliko časa na dan lahko namenimo čiščenju. Glede na vse obveznosti, ki jih imamo v decembru, bo verjetno ena ura že veliko. Potem se samo držimo reda in tisto uro, ki smo jo določili, res delamo, brez izgovorov in sedenja pred televizorjem.

Odvečne stvari poskusimo odpeljati še pred prazniki, kar je uporabnega, v zbirne centre ponovne uporabe, kar je za smeti, pa na deponijo. In ne postorite vsega sami, v delo vprežemo vse družinske člane, ki so za to sposobni. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije