KJE JU POSTAVITI?

Utility na hodniku

Kam postaviti pralni in sušilni stroj, je večno vprašanje; najpogosteje sta v kopalnici, na Otoku in v Skandinaviji perejo in sušijo v kuhinji.
Fotografija: Angleži in nekateri drugi postavijo pralni in sušilni stroj v kuhinjo. FOTO: Guliver/Getty Images
Odpri galerijo
Angleži in nekateri drugi postavijo pralni in sušilni stroj v kuhinjo. FOTO: Guliver/Getty Images

Utility je vsem znana beseda, posrečenega prevoda v slovenščino nimamo. Slišal sem različne predloge: ropotarnica, pralnica, likalnica, bunker, kamra, delovna soba, večnamenski prostor, a noben izraz ne označi prostora, kamor bomo postavili pralni in sušilni stroj, sesalnik, metlo in omaro za brisače, krpe in čistila, tudi likalno desko.
Utility je lahko tudi poseben prostor, v katerega poleg strojev umestimo še likalno desko in omare. FOTO: Guliver/Getty Images
Utility je lahko tudi poseben prostor, v katerega poleg strojev umestimo še likalno desko in omare. FOTO: Guliver/Getty Images

A tam smo videli marsikaj: od kupa igrač do smuči in palic, prislonjenih na steno, do lestve in vrtnega orodja, gumijastih škornjev ter odslužene kredence in ključavničarskega orodja. Morda se izraz gospodinjska soba še najbolj približa namenu utilityja, ki je danes v hiši ali stanovanju.
 

V kuhinji in kopalnici


Prvi utility je postal kopalnica v trenutku, ko smo tja postavili pralni stroj. A ni povsod samoumevno, da je pralni stroj v kopalnici, Britanci ga postavijo v kuhinjo med pomivalno korito in štedilnik. Podobno je v Skandinaviji, tudi Nemčiji. Pri nas je tako le, če je stanovanje majhno in ima premajhno kopalnico. Za mnoge pralni stroj v kuhinji ni sprejemljiv, a v resnici gre za stvar navade, tako kot so se pred 50 in več leti naši stari starši čudili, kako lahko wc postaviš v stanovanje.
Dobra rešitev je utility omara podjetja Etis. FOTO: Jaroslav Jankovič
Dobra rešitev je utility omara podjetja Etis. FOTO: Jaroslav Jankovič

Čeprav pralni in sušilni stroj v kuhinji nista del naše kulture, je tako bolj udobno, saj je kuhinja praviloma večja od kopalnice, hkrati imamo na voljo mizo in stole za zlaganje perila.
Pralni in sušilni stroj v kopalnici je dobra rešitev, vendar imamo zaradi praviloma majhnih kopalnic težave s postavitvijo, zato pogosto sušilni stroj stoji na pralnem, kar predvidevajo tudi proizvajalci in je tako tehnično sprejemljivo. Tako lahko hkrati peremo in sušimo perilo, za kar moramo prej pripraviti ustrezno električno inštalacijo, ki je v starejših kopalnicah ni.
 

Utility omara


Ena boljših rešitev je utility omara, ki si jo lahko v stanovanju uredimo na hodniku, če je dovolj širok, sicer pa žrtvujemo del sobe, ki ima skupno steno s kopalnico ali kuhinjo, od koder lahko vlečemo vodo in uredimo odtok za stroja. Če ima sušilni stroj rezervoar za vodo, ga lahko sicer postavimo kamor koli.

Priprava vodovodnih in električnih inštalacij za utility omaro je mogoča v vsakem stanovanju, zato je vredno poskusiti. Če imamo na voljo le en meter v širino, bomo načrtovali omaro tako, da bomo stroja postavili drugega na drugega. Spodnjega, pralni stroj, dvignemo za vsaj 20 centimetrov od tal, lahko tudi več, tako bomo lažje vlagali perilo, hkrati pa bomo imeli vrata sušilca na prsni višini, torej se nam ne bo treba sklanjati.
Utility omaro skrbno načrtujemo.

Ob strani poličke za čistila, krpe in brisače, spodaj predal, zgoraj predal z vrati na vzmet, ki se odpirajo navzgor ... Omara mora biti izdelana tako dobro, da prenese tresljaje obeh strojev, kar za resnega mizarja ni problem. Hkrati moramo imeti dostop do pipe in odtoka za strojem, kar pomeni, da načrtujemo ustrezno globino.


Najbolj sofisticirane utility omare so opremljene s predali, predalčki, policami in poličkami. Izvlečna polica, ki jo potegnemo izpod pralnega stroja, je ena boljših idej. Ko iz stroja izvlečemo perilo v škaf, tega postavimo nanjo in od tam napolnimo sušilec. Če stroja postavimo drugega ob drugega, si lahko omislimo dve polici. Dobra možnost je tudi izvlečni predal na kolesih. 

Preberite še:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije