POSPRAVLJANJE

Uredite predsobo, zloščite pipe

Objavljeno 24. januar 2020 09.46 | Posodobljeno 24. januar 2020 09.46 | Piše: B. K. P.

Kaj narediti, če so se iznenada napovedali gostje, vi pa nimate pospravljenega stanovanja.

Posesamo kavč, sploh če imamo psa ali mačko. FOTO: Guliver/getty Images
Večino, tudi tiste, ki imajo doma navadno vse kot iz škatlice, zgrabi vsaj malce panike, ko prijatelji ali družinski člani zadnji trenutek napovedo, da prihajajo na obisk, za tiste, ki s čiščenjem in pospravljanjem radi odlašajo, pa so tovrstni dogodki prava nočna mora. A ni treba vsakič, ko pokliče prijateljica, da se oglasi čez eno uro, skočiti s kavča in začeti histerično drgniti vsega v stanovanju. Kadar nam ostane le malo časa za pripravo domovanja na obisk, počistimo in pospravimo le nekaj ključnih prostorov. Tisti, kamor gostje zagotovo ne bodo vstopili, lahko počakajo. Obvezno se lotimo hodnika. To je namreč prvi prostor, ki ga bodo gostje videli, in hkrati tisti, ki je vsak dan najbolj na udaru umazanije, zato posesamo ali pometemo, morda celo pomijemo. Zložimo čevlje ter pospravimo jakne, šale in kape, če ležijo povsod naokoli. S pospravljeno predsobo bomo na tiste, ki so prišli prvič, naredili dober prvi vtis in hkrati poskrbeli, da bodo imeli gostje kam odložiti svoje reči.

image
Če je prvi pogled v vaše stanovanje takšen, boste obveljali za nemarneže. FOTO: Guliver/getty Images

Prvi vtis o vas in vašem stanovanju si bodo gostje ustvarili v predsobi, zato je pomembno, da je ta čista in pospravljena.

Potem se lotimo kopalnice, saj bo ta zagotovo obiskana. Naj se umivalnik, straniščna školjka in pipe svetijo, s polic umaknite čim več reči, saj bo prostor že samo s tem, ko ne bodo povsod ležali lončki, tube, glavniki, krtače in preostali pripomočki za osebno nego, videti veliko bolj zračen. Zamenjajte umazane brisače in gostom pripravite svoje, če imate možnost, kopalnico na hitro prezračite.

Osvežite preproge

Preproge, sploh kopalnične, se hitro nalezejo neprijetnih vonjav. Če to opazite prepozno in ni časa za pranje, preprogo posujte z velikodušno količino sode bikarbone in jo pustite čim dlje oziroma vsaj 15–30 minut, nato pa dobro posesajte. Soda bo tkanino »razkužila« ter odstranila neprijetne vonjave, preproga pa bo po takšnem čiščenju tudi videti veliko bolj sveže.

Če nameravate goste posesti na zofo, je več kot zaželeno očistiti tudi njo. Običajno se ne zavedamo, kako umazano je oblazinjeno pohištvo, sploh če imamo doma psa ali mačko. V tem primeru temeljito posesajte tudi vse blazine in odeje, saj ne želite, da vaši prijatelji odidejo z dlakami na oblačilih. Posesajte tla v dnevni sobi in kuhinji oziroma jedilnici, če boste prišleke posadili za mizo. Na hitro pobrišite kuhinjski pult, tudi če gostov ne nameravate vabiti v kuhinjo. Pogosto se namreč najde kdo, ki se odloči, da si bo pijačo poiskal kar sam, ali pa ustrežljiva prijateljica pricaplja za vami z vprašanjem, ali potrebujete pomoč. V teh primerih je bolje, da na štedilniku ni zasmojene paradižnikove omake izpred nekaj dni ali usedline kave, ki je zjutraj skipela. Ne pozabite niti na kozarce in skodelice; poskrbite, da na slednjih ne bo madežev ali prahu, kozarce na hitro zloščite z mehko krpo, ki bo odstranila morebitne sledi vodnega kamna ali prstne odtise. Z drugimi prostori se ne obremenjujte, najbrž ne bo nihče silil v spalnico ali shrambo, če ga na ogled ne povabite sami. 

image
Z mehko krpo zloščimo kozarce, da na njih ne bo madežev vodnega kamna ali prstnih odtisov. FOTO: Guliver/getty Images
Deli s prijatelji