RAZISKAVA

Tudi mačke

Človekova bližina jim pomeni varnost in toplino, je pokazala najnovejša raziskava.
Fotografija: Le redke so povsem neodvisne. FOTO: Guliver/Getty Images
Odpri galerijo
Le redke so povsem neodvisne. FOTO: Guliver/Getty Images

Pogosto jih vidimo kot nedostopne, neodvisne, celo hladne in neprijazne, morda jih kot takšne radi prikazujejo tudi nečimrni pasjeljubci. Toda mačke so vse prej kot to, dokazuje najnovejša raziskava, ki so jo opravili strokovnjaki z Univerze Oregon State.

Pri gospodarju so na varnem. FOTO: Guliver/Getty Images
Pri gospodarju so na varnem. FOTO: Guliver/Getty Images
Mačke potrebujejo varno bližino in toplino, ugotavljajo, prijetna občutja pa najraje poiščejo pri prijaznem skrbniku. »Nekatere se v trenutku negotovosti ali stiske skrijejo ali pobegnejo, a to velja le za redke živali,« pojasnjuje dr. Kristyn Vitale, vodilna pri raziskavi. »Toda dejstvo je, da velika večina mačk pri lastniku išče varno zavetje, želijo si, da jih človek zaščiti in obvaruje pred hudim.«
 

Večina jih potrebuje bližino


Strokovnjaki so se pri svojem delu opirali na teste iz 70. let minulega stoletja, ki so jih psihologi razvili za ugotavljanje navezanosti med otrokom in staršem. Pri raziskavi je sodelovalo 108 mačk, 70 mladičev in 38 odraslih. Postavili so jih v neznano okolje skupaj z lastnikom, ta pa je za nekaj časa zapustil prostor in se potem vrnil.


Raziskovalci so ugotovili, da je kar 64,3 odstotka mačk jasno pokazalo izrazito zvestobo in navezanost na lastnika, saj so se ob vrnitvi znane osebe vidno sprostile in se ji začele nežno dobrikati, šele potem so samostojno začele raziskovati okolico. Druge sploh niso več zapustile lastnikove bližine, le redke pa so človeka povsem ignorirale, ali zaradi zamere ali popolne neodvisnosti oziroma pomanjkanja potrebe po bližini.

»Tiste, ki so zdravo navezane, so lastnika najprej zadovoljno pozdravile, potem pa jo mahnile po svoje. To je najprimernejše vedenje in pokazala ga je večina sodelujočih mačk,« ugotavlja vodilna pri raziskavi in poudarja, da je vedenje podobno človekovemu ali pasjemu.


»To je zelo pomemben podatek za mačjeljubce, ki se morda kdaj preveč opirajo na mačjo domnevno samostojnost. A dejstvo je, da lahko s svojim vedenjem občutno pomagajo živali, da premaga stresno situacijo in se počuti bolje.« Podobno raziskavo so že zdavnaj opravili tako pri otrocih kakor pri psih, ki so, seveda, prav tako pokazali zdravo navezanost na starše oziroma gospodarja. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije