ZOBNA HIGIENA

Tudi mačkam umivamo zobe

Vsi vemo, da je ustna nega izjemno dragocena, pa jo privoščimo tudi hišnim ljubljencem?
Fotografija: Že od mladih tačk jih privajamo umivanja zob. FOTOGRAFIJE: Guliver/Getty Images
Odpri galerijo
Že od mladih tačk jih privajamo umivanja zob. FOTOGRAFIJE: Guliver/Getty Images

Če je pomen nege zob kolikor toliko jasen lastnikom psov, so izjemno redki lastniki mačk, ki so svoji ljubljenki namenili ustrezno zobno krtačko in druga potrebna sredstva za zdrave zobe.

V bolečini se rade umikajo v osamo.
V bolečini se rade umikajo v osamo.
Mačke imajo zelo visok bolečinski prag, zato njihove stiske pogosto ne zaznamo. Pa tudi ko žival pokaže nelagodje, pomislimo na vse prej kot na težave z zobmi, drži? In redke so mačke, ki bi znale na ukaz prijazno in na široko odpreti gobček! Imajo 30 stalnih zob, 16 zgornjih in 14 spodnjih. V zdravi ustni votlini so beli zobje brez oblog, dlesni pa rožnate. S staranjem je oblog lahko vse več, dlesni se rade začnejo odmikati od zob.

Če težave ne zdravimo, lahko sledijo poškodbe zob, ki se začnejo majati in nazadnje izpadejo, ne pozabimo, za mačke je vse skupaj zelo boleča in neprijetna izkušnja. Znaki, da ima žival težave z zdravjem ustne votline, so izbirčnost pri prehranjevanju, umikanje v osamo, agresivno vedenje, slab zadah in izguba teže, nekatere pa bolezen doživljajo brez vsakršnih simptomov! Pogosta in tiha so različna vnetja, ki pa se lahko širijo po telesu in škodujejo splošnemu zdravju živali ter drugim organom, kot so jetra, srce in ledvice.


Preventiva je najboljša rešitev!
Preventiva je najboljša rešitev!
Prav zato so nujni redni obiski pri veterinarju, ki bo pregledal zdravje zob in dlesni ter morebitne težave pravočasno zdravil, včasih pa je za temeljito obravnavo potrebna tudi popolna anestezija, ki veterinarju zagotovi neomejen dostop do vseh delov ustne votline.

Seveda pa se veliki večini težav lahko povsem ognemo z ustrezno preventivo, zato naj se lastniki mačk dodobra zamislijo, ali živali omogočajo ustrezno oralno nego. Krtačenje je tako rekoč samoumevno, da bi se izognili težavam in mačjemu uporu, pa je treba začeti že v obdobju mladiča.


Oralni geli, ki jih mačkom vsak dan nanesemo med notranjo stran ličnic in zob, preprečujejo kopičenje oblog in slab zadah, številne vitamine, ki skrbijo za zobe, pa lahko dodajamo vsakdanji prehrani našega domačega ljubljenca. 

Več iz te teme:

Izbrano za vas

Komentarji:

Izbrano za vas