ČUDOVITE CVETLICE

Trije nasveti za vzgojo hortenzij na balkonu

Čeprav ne premorete velikega vrta, lahko uživate v teh prečudovitih cvetovih.
Fotografija: Barva hortenzij je odvisna od kislosti zemlje, v kateri rastejo. FOTO: Thinkstock
Odpri galerijo
Barva hortenzij je odvisna od kislosti zemlje, v kateri rastejo. FOTO: Thinkstock

V parkih in vrtovih se že bohotijo čudoviti cvetovi hortenzij v najlepših rožnatih, modrih in belih odtenkih. Če sami nimate gredice, kamor bi jih lahko posadili, a imate prostoren balkon, ga okrasite z njimi, pri tem pa upoštevajte nekaj nasvetov.

Pazite na velikost lonca

Hortenzije rastejo dokaj hitro in tako naglo večajo obseg svojih korenin ter velikost drugih delov rastline, zato potrebujejo dovolj veliko posodo. Za balkonske zasaditve so primernejše manjše vrste, kljub temu jih takoj, ko jih iz vrtnarije prinesete domov, posadite v primerno velik lonec, v katerem bodo lahko nemoteno rasle.

Izberite pravi kotiček

Hortenzijam ustreza senčna lega. Najboljša zanje je vzhodna ali jugovzhodna. Tako bodo deležne jutranjih žarkov, popoldne pa ne bodo izpostavljene visoki vročini. Na balkonu, ki je obrnjen proti jugu ali zahodu, najbrž ne bodo uspevale.

Zalivajte jih dvakrat na dan

Samo poimenovanje hortenzij izhaja iz besed hydros (voda) in angos (lonec). To dovolj zgovorno govori o tem, da potrebujejo vlažno zemljo. Zlasti v poletni vročini jih zato zalivajte zjutraj in zvečer, v deževnih in vlažnih dneh bo dovolj enkrat na dan. Te rastline premorejo izjemno moč regeneracije, in če ovenijo, si po zalivanju hitro opomorejo.

Dodaten trik

Hortenzije so edinstvene glede tega, da lahko spreminjajo barvo svojih cvetov. To so vrtnarji in botaniki spoznali že v 18. stoletju, obstaja pa preprost način, s katerim lahko na barvo cvetov vplivate sami. Skrivnost je v kislosti zemlje. Če pH te znaša manj od šest, bodo svetovi vijolični ali modri, če je višji od sedem, rožnati. Kislost zemlje lahko določite s preprostimi testerji. Če bi pH radi znižali, zemlji dodajte aluminijev sulfat, če ga želite povišati, uporabite apnenec v prahu. Vedite pa, da bodo bele hortenzije skoraj zagotovo ostale bele, saj težko spreminjajo barvo.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije