PAMETNA IZBIRA

Tri najboljše sobne rastline po priporočilu Nase

Popestrijo dom, hkrati pa tudi čistijo zrak.
Fotografija: Lončnice poskrbijo tudi za prijetnejše bivanje. FOTO: Thinkstock
Odpri galerijo
Lončnice poskrbijo tudi za prijetnejše bivanje. FOTO: Thinkstock

Sobne rastline niso zgolj lepe. Nekatere od njih premagujejo nespečnost, pomirjajo ter spodbujajo prebolevanje prehladov in drugih virusnih okužb, ker čistijo zrak, iz njega odstranjujejo strupene snovi in ga vlažijo. S tem, katere so pri tem najučinkovitejše, so se ukvarjali strokovnjaki iz ameriške agencije za proučevanje vesolja Nasa in izbrali tri, ki bi jih bilo pametno imeti doma.

Prava aloja (Aloe vera)

Ta mesnata lončnica lahko iz zraka odstranjuje škodljive delce, ki so v kemičnih čistilih. Kadar je teh v zraku preveč, se na rastlini pojavijo sivkaste točke, kar nakazuje, da se pospešeno bori s škodljivimi snovmi. To je le ena pozitivna plat te zdravilne rastline, ki ponoči izloča veliko kisika in tako zagotavlja boljši spanec. Za uspešno rast potrebuje le malo vode, vendar veliko sončne svetlobe.

Bambusova palma (Dypsis lutescen)

Domovina te priljubljene in koristne lončnice je Madagaskar in v naravi zraste tudi do 10 metrov visoko. Ne mara preveč sonca, za uspešno rast pa potrebuje redno zalivanje. Učinkovito čisti zrak, saj iz njega absorbira toluene, formaldehid in druge škodljive pline, ob tem ga izdatno vlaži in je zato odlična pri premagovanju prehlada, gripe in težav s sinusi.

Navadni bršljan (Hedera helix)

Ta je po mnenju Nase daleč najzaslužnejši za čist zrak v domovih. Izjemno učinkovito namreč filtrira zrak in iz njega odstranjuje strupene snovi, tudi formaldehid, benzen in plesnive spore. Preprost je za vzdrževanje, najbolj pa mu ustrezata zmerna svetloba in zmerna temperatura.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije