VRTNA ZASADITEV

Trajnice popestrijo vrt

Ob pravilnem načrtovanju zasaditve trajnic bodo krasile vrt vse leto; nekatere so cvetoče, druge imajo čudovito listje, trave se bodo nežno zibale v vetru.
Fotografija: Za črni teloh velja, da napoveduje pomlad. FOTOGRAFIJI: Guliver/Getty Images
Odpri galerijo
Za črni teloh velja, da napoveduje pomlad. FOTOGRAFIJI: Guliver/Getty Images

Trajnice so zelo velika in raznolika skupina rastlin, ki popestrijo vrt. Med njimi so cvetoče, prijetno dišeče, trave v vetru nežno šumijo, nekatere cvetijo zgodaj spomladi, druge poleti, spet tretje jeseni zažarijo v raznobarvnem listju. Skratka, trajnice, posajene v skupinah, poskrbijo za dinamiko vrta v vseh letnih časih. Ne gre zanemariti niti dejstva, da so koristne, saj na vrt privabljajo čebele in druge koristne žuželke, hkrati pa je večina precej nezahtevna za vzgojo in ne potrebujejo pretiranega zalivanja, razen v res hudi suši. Ker bodo na istem prostoru ob osnovni negi vztrajale precej let, so res idealna rešitev za okrasni vrt.

Rastline posadimo na ustrezen prostor, ob ribnik tiste, ki ljubijo vodo.
Rastline posadimo na ustrezen prostor, ob ribnik tiste, ki ljubijo vodo.
V hortikulturnem jeziku so trajnice rastline, ki ne olesenijo, torej zelnate rastline, v našem okolju pa prezimijo na prostem in preživijo vsaj tri leta. Nadzemni del pri večini pozimi odmre, spomladi pa znova odžene. Seveda lahko izberemo tudi zimzelene trajnice, ki bodo vrtu v okras v bolj pustih zimskih mesecih. Prav zaradi njihove dolgoživosti je načrtovanje zasaditve trajnic zelo pomembno. Sadimo jih lahko kadar koli, razen pozimi, ko je zemlja zamrznjena. Pred sajenjem zemljo dobro pripravimo, zlasti je pomembno, da jo temeljito očistimo plevelov, dobro prerahljamo in nahranimo z organskim gnojilom, hlevskim gnojem ali kompostom. Pomembno je, da izberemo prave rastline in jih pravilno posadimo na ustrezni prostor. Pozorni smo tudi pri izbiri sadik. Ker gre za dolgoročne zasaditve, naj bodo zares kakovostne. Pri tem naj ne zavede videz lepih rastlin, ki jih ponujajo veliki trgovski centri. Sadike, ki so bile vzgajane v idealnih razmerah, so zaradi načina vzgoje neodporne, zato se lahko zgodi, da bodo na prostem preživele kvečjemu eno leto. Zato je bolje kupovati v vrtnarijah, kjer sadike vzgajajo na prostem, kjer so vse leto izpostavljene vetru, soncu, dežju in mrazu. Take sadike, prilagojene okolju in lokalnim vremenskim razmeram, bodo mnogo bolje uspevale, tudi več let. Kot pri vseh drugih rastlinah je tudi pri trajnicah pomembno, da jim izberemo ustrezen prostor; tako ob ribnik posadimo močvirske rastline, na vrt ali zelenico, ki jo stalno pesti pomanjkanje vode, pa tiste, ki dobro prenašajo sušo. Sicer pa je zasaditev trajnic najprej najbolje načrtovati na papirju. Poigramo se s skicami, vsekakor pa tudi ne bo odveč poiskati kakšen nasvet, pravi naslov za to so gotovo strokovnjaki v vrtnarijah, kjer sadike nakupujemo. 

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije