Toplina in domačnost

Ti besedi najbolje opišeta letošnje smernice v notranjem opremljanju; poudarek je na naravnih materialih in pastelnih barvah.
Fotografija: Obdajmo se z zelenjem in oglato pohištvo zamenjajmo z zaobljenim. FOTO: Guliver/getty Images
Odpri galerijo
Obdajmo se z zelenjem in oglato pohištvo zamenjajmo z zaobljenim. FOTO: Guliver/getty Images

Če so bili lani modni gorčično rumeni dodatki za dom, pa oblazinjene stene in tla s čim bolj živahnimi ter razgibanimi vzorci, bo letos vse bolj umirjeno. V ospredju so naravni materiali, tapete s potiski iz narave in vintage detajli, vedno bolj priljubljen pa postaja japonski koncept gozdne terapije​ šinrin joku. Kako jo vpeljati v dom? S čim več zelenja, strateško razporejenega po prostorih, da daje iluzijo gozda. Koncept je sicer star že približno 30 let, ideja pa zelo preprosta: z obiskom gozda in umirjenim sprehodom po njem si lahko povrnemo moči, izboljšamo delovanje imunskega sistema, znižamo krvni tlak, izboljšamo razpoloženje, koncentracijo in spanec, si hitreje opomoremo po operacijah in drugih zdravniških posegih in še mnogo drugega. Z rastlinami bi se zato morali obdajati pogosteje, kar so spoznali tudi notranji oblikovalci. Rastline v stanovanju niso dobrodošle le zaradi estetskega in sproščujočega učinka, če izberemo prave, lahko z njimi izboljšamo kakovost zraka, saj ga nekatere pomagajo vlažiti, druge očistiti, tretje pa iz njega pobirajo odvečno vlago.

Med letošnjimi vodili so pastelne barve in tapete s potiski iz narave. FOTO: Guliver/getty Images
Med letošnjimi vodili so pastelne barve in tapete s potiski iz narave. FOTO: Guliver/getty Images


Poleg vračanja k naravi je ena od letošnjih smernic zaobljeno pohištvo. Takšne zofe, kavči, stoli in mize namreč vsak prostor naredijo mehkejši ter ga vizualno povečajo. Poleg tega so zaobljeni robovi veliko prijaznejši do oči, saj je za to, da jih naši možgani sprocesirajo, potrebnega veliko manj truda. To sicer velja za vse zaobljene in okrogle oblike. Pomirjujoče ne delujejo le oblike, temveč tudi barve. Letos so modni pasteli, ki bodo še dodatno omehčali prostore. Dovolj so že dodatki, denimo okrasna blazina na zofi, topla odeja, prt, prevleka za stol in podobno. Med materiali za dodatke bo prevladoval topel in mehak žamet.
Kot barvo leta so notranji oblikovalci letos izbrali modro. Modni bodo vsi odtenki, še posebno mornarsko modra. Ta je že dolgo priljubljena pri opremi kopalnic, saj mnoge spominja na morje in nebo, modra pač sprošča in pomirja ter vpliva na samozavest in zaupanje. Če je predvsem pri kopalnicah letos zaželena modra, pa tisti, ki spremljajo smernice za jedilnice in pisarne oziroma delovne kotičke, priporočajo bež barvo. Ta se odlično poda k drugim naravnim odtenkom in materialom, deluje topleje od bleščeče bele ter prostor naredi prijaznejši in bolj domačen. K bež stenam se odlično podajo dodatki in pohištvo iz ratana ali protja, ki je nekoč veljalo kot primernejše za vrtove in balkone, letos pa so ga oblikovalci prestavili v notranje prostore.
Zaželene so modre kopalnice. FOTO: Guliver/getty Images
Zaželene so modre kopalnice. FOTO: Guliver/getty Images

Kot kažejo smernice, bo 2020. torej leto, ko bomo svoj dom spremenili v oazo miru in domačnosti, kjer si bomo lahko odpočili od vsakdanjega stresa ter si napolnili baterije. Minimalizem se umika toplini, zato le poiščite dekorativne blazine in odeje, ki ste jih pospravili v omare, ter na police znova postavite starinske vaze, okvirje in druge dodatke, dobrodošle bodo tudi sveče v pastelnih barvah, ki bodo dolge hladne večere naredile bolj znosne in prijazne.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije